Категорія
Новини
Дата

Контингент ОДКБ увійшов до Казахстану. Підрозділи російських «миротворців» вже розпочали виконання завдань

У Казахстані відбуваються масові протести через зростання цін на скраплений газ. 4 січня у всіх великих містах країни сталися сутички між протестувальниками та силовиками. В Алмати та на заході Казахстану введено надзвичайний стан. /Getty Images

У Казахстані відбуваються масові протести через зростання цін на скраплений газ. 4 січня у всіх великих містах країни сталися сутички між протестувальниками та силовиками. В Алмати та на заході Казахстану введено надзвичайний стан. Фото Getty Images

Військові Росії, Білорусі, Вірменії, Таджикистану та Киргизстану увійшли до складу так званого миротворчого контингенту, направленого до Казахстану, повідомили у четвер в Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рішення про направлення до Казахстану Колективних миротворчих сил ОДКБ ухвалено 6 січня.
  • Від РФ до складу сил ОДКБ увійшли підрозділи та військові частини Повітряно-десантних військ.
  • Як зазначили у секретаріаті ОДКБ, миротворці у Казахстані візьмуть під охорону державні та військові обʼєкти. Основними завданнями названо охорону важливих державних та військових обʼєктів, надання сприяння силам правопорядку Казахстану у стабілізації обстановки.
  • Повідомляється, що передові підрозділи «російських миротворців» вже розпочали виконання завдань у Казахстані.
  • Водночас влада Киргизстану заявила, що їхні війська не братимуть участі у придушенні антиурядових протестів у Казахстані в рамках ОДКБ. Речник президента країни Ербол Султанбаєв пояснив, що в ситуації, що склалася, війська Киргизстану можуть бути задіяні тільки для охорони стратегічних обʼєктів.

Організація договору про колективну безпеку (ОДКБ)

В ОДКБ входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан. За офіційними даними, загальна чисельність миротворчих сил Організації договору про колективну безпеку – близько 3 600 осіб. Ці контингенти призначені для участі у миротворчих операціях ОДКБ. Для комплектування миротворчих сил країни-учасниці організації відповідно до свого національного законодавства виділяють на постійній основі миротворчі контингенти.

Миротворчі контингенти держав-членів ОДКБ – спеціально підготовлений військовий, міліцейський (поліцейський) та цивільний персонал, а також сили та засоби, що надаються країнами-учасницями організації до складу миротворчих сил ОДКБ.

У Збройних силах РФ є окрема миротворча бригада, що входить до складу Центрального військового округу, вона дислокується у Самарській області.

Контекст

Ситуація у Казахстані загострилася 2 січня, коли у місті Жанаозені розпочалися мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ. Вони швидко переросли у масові протести по всій країні з економічними та політичними вимогами. 5 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до ОДКБ з проханням про допомогу, назвавши те, що відбувається в країні, «вторгненням бойовиків, підготовлених за кордоном». З його слів, «терористичні банди» захоплюють великі інфраструктурні обʼєкти. Токаєв заявив, що в Алма-Аті було захоплено аеропорт і пʼять літаків, включаючи іноземні. У відповідь премʼєр-міністр Вірменії Нікол Пашинян вирішив направити сили ОДКБ до республіки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні