Категорія
Новини
Дата

Космічний корабель NASA вперше за пів століття дістався Місяця

У понеділок капсула NASA «Оріон» досягла Місяця, пролетівши навколо його зворотного боку та над місячною поверхнею, пише AP.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Це вперше, коли космічна капсула дісталася Місяця після програми NASA Apollo 50 років тому. Цей випробувальний політ вартістю $4,1 млрд розпочався минулої середи.
  • Зближення на 130 км до поверхні відбулося, коли капсула екіпажу з трьома манекенами в середині знаходилася на зворотному боці Місяця. 
  • Через півгодинне відключення звʼязку авіадиспетчери в Хʼюстоні не знали, чи нормально працює критичний двигун, поки капсула не зʼявилася з-за Місяця, за 370 000 км від Землі.
  • Камери капсули передали картинку Землі – крихітну блакитну кулю.
  • Капсула проведе близько тижня на місячній орбіті, перш ніж вирушити додому. Приземлення в Тихому океані заплановано на 11 грудня.

Контекст

У серпні NASA перенесло запуск ракети Artemis I у межах першої за 50 років місії на Місяць через проблеми із двигуном. Зворотний відлік було зупинено приблизно за 40 хвилин до запуску, поки 32-поверхова двоступенева ракета системи космічного запуску (SLS) та її капсула екіпажу Orion очікували старту з мису Канаверал, Флорида.

Космічне агентство США послалося на проблему з одним з основних двигунів ракети після того, як стартові команди почали заповнювати основні паливні баки переохолодженим рідким киснем та водневим пальним. 

Перший політ SLS-Orion знаменує початок програми NASA Artemis («Артеміда») з Місяця на Марс, яка є наступницею місячних місій Apollo 1960-х і 1970-х років.

Подорож призначена для того, щоб випробувати апарат у суворому демонстраційному польоті, розсунувши його проєктні обмеження, перш ніж NASA вважатиме його достатньо надійним для перевезення астронавтів у польоті, запланованому на 2024 рік.

NASA запустило на Місяць величезну ракету наступного покоління в рамках місії Artemis I вранці в середу з мису Канаверал. Політ буде відбуватися без екіпажу, він відкриває програму дослідження космічного агентства США під назвою Artemis («Артеміда») через 50 років після місії Apollo («Аполлон»).

Зліт стався з третьої спроби, він довго відкладався і супроводжувався численними технічними збоями і двома виїздами космічного корабля з ангару на стартовий майданчик.

Останньою ступила на Місяць група з двох людей, що спустилися з Apollo-17 у 1972 році.

Програма Artemis спрямована на те, щоб зрештою створити довготривалу місячну базу як трамплін для ще більш амбітних польотів астронавтів на Марс – мета, досягнення якої, за словами представників NASA, ймовірно, забере час принаймні до кінця 2030-х років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні