Категорія
Новини
Дата

NASA успішно запустило місію Artemis I на Місяць

1 хв читання

NASA запустило на Місяць величезну ракету наступного покоління в рамках місії Artemis I вранці в середу з мису Канаверал. Політ буде відбуватися без екіпажу, він відкриває програму дослідження космічного агентства США під назвою Artemis («Артеміда») через 50 років після місії Apollo («Аполлон»), пише Reuters.

Ключові факти

  • Ракета Space Launch System (SLS) та корабель Orion стартували о 8:47 за Києвом у тритижневу випробувальну подорож навколо Місяця та назад без космонавтів на борту.
  • Зліт стався з третьої спроби, він довго відкладався і супроводжувався численними технічними збоями і двома виїздами космічного корабля з ангару на стартовий майданчик.
  • Місія, що отримала назву Artemis I, знаменує собою перший політ ракети SLS та капсули Orion разом, побудованих компаніями Boeing Co та Lockheed Martin Corp відповідно за контрактом із NASA.
  • Очікується, що капсула повернеться на Землю і приземлиться у морі 11 грудня.
  • Якщо місія увінчається успіхом, політ Artemis II з екіпажем навколо Місяця і назад може відбутися вже в 2024 році, а ще через кілька років NASA планує висадити астронавтів на Місяць, зокрема першу жінку, яка ступить на місячну поверхню.

Контекст

У серпні NASA перенесло запуск ракети Artemis I у межах першої за 50 років місії на Місяць через проблеми із двигуном. Зворотний відлік було зупинено приблизно за 40 хвилин до запуску, поки 32-поверхова двоступенева ракета системи космічного запуску (SLS) та її капсула екіпажу Orion очікували старту з мису Канаверал, Флорида.

Космічне агентство США послалося на проблему з одним з основних двигунів ракети після того, як стартові команди почали заповнювати основні паливні баки переохолодженим рідким киснем та водневим пальним. 

Перший політ SLS-Orion знаменує початок програми NASA Artemis («Артеміда») з Місяця на Марс, яка є наступницею місячних місій Apollo 1960-х і 1970-х років.

Подорож призначена для того, щоб випробувати апарат у суворому демонстраційному польоті, розсунувши його проєктні обмеження, перш ніж NASA вважатиме його достатньо надійним для перевезення астронавтів у польоті, запланованому на 2024 рік.

Останньою ступила на Місяць група з двох людей, що спустилися з Apollo-17 у 1972 році.

Програма Artemis спрямована на те, щоб зрештою створити довготривалу місячну базу як трамплін для ще більш амбітних польотів астронавтів на Марс – мета, досягнення якої, за словами представників NASA, ймовірно, забере час принаймні до кінця 2030-х років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні