Категорія
Новини
Дата

NASA успішно запустило місію Artemis I на Місяць

NASA запустило на Місяць величезну ракету наступного покоління в рамках місії Artemis I вранці в середу з мису Канаверал. Політ буде відбуватися без екіпажу, він відкриває програму дослідження космічного агентства США під назвою Artemis («Артеміда») через 50 років після місії Apollo («Аполлон»), пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Ракета Space Launch System (SLS) та корабель Orion стартували о 8:47 за Києвом у тритижневу випробувальну подорож навколо Місяця та назад без космонавтів на борту.
  • Зліт стався з третьої спроби, він довго відкладався і супроводжувався численними технічними збоями і двома виїздами космічного корабля з ангару на стартовий майданчик.
  • Місія, що отримала назву Artemis I, знаменує собою перший політ ракети SLS та капсули Orion разом, побудованих компаніями Boeing Co та Lockheed Martin Corp відповідно за контрактом із NASA.
  • Очікується, що капсула повернеться на Землю і приземлиться у морі 11 грудня.
  • Якщо місія увінчається успіхом, політ Artemis II з екіпажем навколо Місяця і назад може відбутися вже в 2024 році, а ще через кілька років NASA планує висадити астронавтів на Місяць, зокрема першу жінку, яка ступить на місячну поверхню.

Контекст

У серпні NASA перенесло запуск ракети Artemis I у межах першої за 50 років місії на Місяць через проблеми із двигуном. Зворотний відлік було зупинено приблизно за 40 хвилин до запуску, поки 32-поверхова двоступенева ракета системи космічного запуску (SLS) та її капсула екіпажу Orion очікували старту з мису Канаверал, Флорида.

Космічне агентство США послалося на проблему з одним з основних двигунів ракети після того, як стартові команди почали заповнювати основні паливні баки переохолодженим рідким киснем та водневим пальним. 

Перший політ SLS-Orion знаменує початок програми NASA Artemis («Артеміда») з Місяця на Марс, яка є наступницею місячних місій Apollo 1960-х і 1970-х років.

Подорож призначена для того, щоб випробувати апарат у суворому демонстраційному польоті, розсунувши його проєктні обмеження, перш ніж NASA вважатиме його достатньо надійним для перевезення астронавтів у польоті, запланованому на 2024 рік.

Останньою ступила на Місяць група з двох людей, що спустилися з Apollo-17 у 1972 році.

Програма Artemis спрямована на те, щоб зрештою створити довготривалу місячну базу як трамплін для ще більш амбітних польотів астронавтів на Марс – мета, досягнення якої, за словами представників NASA, ймовірно, забере час принаймні до кінця 2030-х років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні