Категорія
Новини
Дата

Кожен девʼятий українець ставав жертвою шахраїв. Найчастіше – під час покупок в інтернеті

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні зросла активність кібершахраїв, свідчить опитування Нацбанку та Опендатабота. 11% українців ставали жертвою шахраїв від початку повномасштабного вторгнення. Найчастіше українців ошукували під час покупки чи продажу товару в інтернеті.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Переважно злочинці ошукують молодь віком від 18-24 років та людей від 65 років.
  • Злочинці адаптували шахрайські схеми та ошукували людей, прикидаючись банками чи обіцяючи фінансову допомогу від імені держави, міжнародних і благодійних організацій.
  • За даними опитування, найчастіше українців ошукували під час покупки чи продажу товару в інтернеті – з цим стикався кожен другий респондент (52,74%). 
Кожен девʼятий українець ставав жертвою шахраїв. Найчастіше – під час покупок в інтернеті /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

  • Друга за популярністю схема – фішингові посилання (18,57%). У 12,04% потерпілих шахраї зламали соцмережі, а ще в 10,18% виманювали інформацію по телефону тощо.
  • «Під час війни шахраї використовують вразливість громадян, їхню тривогу, скрутний стан… Половина від загальної суми збитків від шахрайства з платіжними картками відбулася через соціальну інженерію. Їх можна було б уникнути, пам’ятаючи та дотримуючись правил безпечного використання платіжних карток», – зазначає директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Андрій Поддєрьогін.

Контекст

У 2022 році збитки від шахрайства в інтернеті та з використанням методів соціальної інженерії зросли на 96% порівняно з попереднім роком і досягли 1 млрд грн, повідомила асоціація членів платіжних систем ЄМА у лютому. Середня сума однієї шахрайської операції зросла на 49% – до 7900 грн.

За вісім місяців цього року в Україні відкрито майже 60 000 проваджень про шахрайство за статею 190 ККУ. Це більше, ніж за два попередні роки разом, тож фактично встановлено історичний антирекорд. Зокрема, у 2021 році було відкрито 23 847 кримінальних справ, а у 2022-му – 32 086. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні