Категорія
Новини
Дата

Кількість справ про шахрайство зросла з початку 2023-го і перевищила показники за два попередні роки – Опендатабот

За вісім місяців цього року було відкрито майже 60 000 кримінальних проваджень за шахрайство, це найбільший показник за останні роки, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Опендатабот із посиланням на Офіс генпрокурора. Проте лише 14% цих справ доходило до суду.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зокрема, цьогоріч було зафіксовано 59 605 справ за статтею 190 ККУ. Це більше, ніж за два попередні роки разом, тож, фактично було встановлено історичний антирекорд. Зокрема, у 2021 році було відкрито 23 847 кримінальних справ, а у 2022-му – 32 086. 
  • Згідно з даними, у 2023 році кількість нових проваджень росте місяць до місяця.
Кількість справ про шахрайство зросла з початку 2023-го і перевищила показники за два попередні роки – Опендатабот /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

  • На початку року було, в середньому, 6700 нових проваджень проти шахраїв, уже з травня середня кількість відкритих проваджень на місяць складає 8200.
  • Проте, незважаючи на зростання кількості відкритих проваджень, щороку кількість справ, що доходять до суду, меншає. 
  • «За вісім місяців до суду доходило лише 14% від загальної кількості відкритих проваджень. Для порівняння, у відповідний період 2021 року до суду потрапляло 30% від загальної кількості кримінальних проваджень», – сказано у повідомленні. 

Контекст

У 2022 році збитки від шахрайства в інтернеті та з використанням методів соціальної інженерії зросли на 96% порівняно з попереднім роком і досягли 1 млрд грн, повідомила асоціація членів платіжних систем ЄМА у лютому. Середня сума однієї шахрайської операції зросла на 49% – до 7900 грн.

Торік найбільше громадяни потерпали від шахрайства з використанням методів соціальної інженерії. Порівняно з 2021 роком кількість шахрайських операцій з використанням цих методів зросла на 26% – до 136 400. Розрахункова сума збитків громадян від шахрайства з використанням методів соціальної інженерії зросла на 99% – до 968,5 млн грн.

За даними асоціації, шахраї найчастіше використовували як приманку грошові виплати від держави, міжнародних організацій, відомих українських компаній та банків.

Також цьогоріч зросла кількість порушених проваджень щодо рейдерства. Так, за перші пʼять місяців року їх кількість вже є більшою на 12%, ніж за весь попередній рік, повідомляв «Опендатабот» у червні. За повний 2022 рік нараховувалася 131 справа щодо рейдерських дій. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні