Категорія
Новини
Дата

Кредит для України та обмеження на китайські товари. Про що йтиметься на зустрічі міністрів фінансів G7 в Італії

2 хв читання

Міністри фінансів країн «Великої сімки» розпочали у пʼятницю дводенну зустріч в Італії /Getty Images

Міністри фінансів країн «Великої сімки» розпочали у пʼятницю дводенну зустріч в Італії Фото Getty Images

Міністри фінансів країн «Великої сімки» розпочали в пʼятницю дводенну зустріч в Італії, прагнучи представити спільний фронт щодо необхідності надання кредиту Україні та протистояти зростанню експортного потенціалу Китаю, пише Reuters.

На тлі багатомільярдних бюджетних витрат на оборону та відновлення, США та союзники розглядають можливість кредиту до $50 млрд під заставу прибутків із заморожених активів РФ.

За 12 років консалтингова компанія Franchise Group створила 600+ франшиз. Як масштабувати бізнес за допомогою франшизи в часи турбулентності? Отримайте інсайти і стратегії на Форумі підприємців від власниці та СЕО Franchise Group Мирослави Козачук. Купуйте квиток за посиланням.

Ключові факти

  • Офіційні особи напередодні зустрічі у Стрезі на півночі Італії натякнули, що жодних точних подробиць про спроби США надати Україні кредит, підкріплений майбутніми доходами приблизно від $300 млрд заморожених російських активів, не зʼявиться.
  • «Ми винесемо пропозицію використати прибуток для російських активів на найближчі роки», – заявив міністр фінансів Франції Брюно Ле Мер.
  • Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила, що сума кредиту може становити близько $50 млрд, але суми ще не узгоджені.
  • Заступник Єллен з міжнародних справ Джей Шамбо заявив у пʼятницю CNBC, що не очікує, що міністри обговорюватимуть технічні аспекти, такі як структура кредиту, хто ним управлятиме або як він підтримуватиметься.
  • У суботу до міністрів приєднається міністр фінансів України Сергій Марченко.
  • Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер повідомив журналістам у пʼятницю, що «Велика сімка» зараз обговорює «юридично безпечну» пропозицію щодо кредиту, хоча «багато юридичних та технічних питань усе ще не вирішено».
  • Один з європейських чиновників заявив, що підсумкове комюніке міститиме «позитивні формулювання» з цього питання і представить варіанти, які глави урядів G7 мають розглянути на саміті 13–15 червня.
  • Боротьба зі зростанням експортного потенціалу Китаю стане ще однією центральною темою зустрічі після того, як США минулого тижня оголосили про різке підвищення тарифів на низку китайських імпортних товарів, включаючи акумулятори для електромобілів, компʼютерні чипи та медичну продукцію.
  • Єллен заявила в четвер, що хоче, щоб союзники США з «Великої сімки» – Японія, Німеччина, Франція, Велика Британія, Італія та Канада – продемонстрували, що вони підтримують Вашингтон. Міністр економіки Італії Джанкарло Джорджетті, який головує на зустрічі в Стрезі, заявив, що, можливо, це лише питання часу, коли Європейський Союз наслідуватиме США щодо тарифів.
  • Італія сподівалася використати саміт для поновлення заблокованих переговорів про глобальний мінімальний податок на транснаціональні корпорації, але італійський міністр заявив, що угоду не буде завершено до червня, як планувалося раніше.
  • «Велика сімка» також розгляне пропонований глобальний податок на багатство для мільярдерів, який просувають Бразилія та Франція серед ширшої групи G20.

Контекст

Країни «Великої сімки» заморозили активи російського центрального банку на суму близько $280 млрд у відповідь на вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Більшість цих активів зберігається в Європі в бельгійській кліринговій палаті Euroclear.

Європейський Союз у вівторок схвалив власний план щодо використання прибутку, отриманого європейськими депозитаріями, які володіють російськими активами, котрий, очікується, принесе Україні €15-20 млрд до 2027 року.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував ЄС за це рішення, але повторив, що Київ сподівається на повну конфіскацію російських активів, а не лише на відсотки, яку кілька європейських країн виключили з юридичних причин.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні