Категорія
Новини
Дата

Франція підтримує план США використати заморожені російські активи на користь України

2 хв читання

Французький уряд підтримав пропозицію США використовувати заморожені російські активи на користь України, що підвищує ймовірність укладання угоди цього тижня на зустрічі міністрів фінансів «Великої сімки», пише Bloomberg.

Напередодні стало відомо, що Німеччина теж підтримує план США використати доходи від заморожених російських активів для надання Україні кредиту до $50 млрд. Обидві країни раніше виступали проти повної конфіскації активів РФ.

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Ключові факти

  • США наполягають на тому, щоб «Велика сімка» використала майбутні доходи, отримані від близько $280 млрд заморожених російських активів, для пакету допомоги Україні у розмірі до $50 млрд.
  • «Ми відкриті для ідеї мобілізації доходів від цих активів якнайкраще і якомога раніше в рамках міжнародного права», – заявив міністр фінансів Франції Бруно ле Мер на брифінгу для журналістів перед зустріччю G7.
  • Європейські уряди раніше виявляли обережність щодо використання активів, посилаючись на побоювання щодо юридичних ризиків та фінансової стабільності. Ле Мер сказав, що раніше він попереджав владу США, що повна конфіскація активів суперечитиме міжнародному праву та правилам глобальної фінансової системи.
  • «США внесли пропозиції, які перебувають у рамках міжнародного права, і ми працюватимемо над ними конструктивно та відкрито з метою досягти угоди з цього фундаментального питання фінансової підтримки України до кінця зустрічі G7 у Стрезі», – сказав міністр фінансів Франції.
  • Оскільки Німеччина також прихильно ставиться до плану США, зростають шанси на те, що він може бути схвалений на зустрічі лідерів «Великої сімки» 13–15 червня.

Контекст

Використання заморожених активів стало більш актуальним з огляду на невизначеність навколо виборів у США. Політичні розбіжності у Вашингтоні вже ускладнили президенту Джо Байдену надання допомоги Україні, а його суперник, колишній президент Дональд Трамп, висловив скептицизм щодо підтримки України.

Країни «Великої сімки» заморозили активи російського центрального банку на суму близько $280 млрд у відповідь на вторгнення в Україну у лютому 2022 року. Більшість цих активів зберігається в Європі в бельгійській кліринговій палаті Euroclear.

Упродовж кількох місяців США намагалися використати ці активи для допомоги Україні. Пропозиції варіювалися від повної конфіскації та передачі грошей Україні до їхнього зберігання для випуску облігацій або використання їх для забезпечення тієї чи іншої форми кредиту.

Пропозиції зустріли зі скептицизмом у низці європейських країн. Уряди на чолі з Францією та Німеччиною висловлювали занепокоєння щодо їх законності, а також впливу таких кроків на фінансову стабільність та привабливість євро.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні