Категорія
Новини
Дата

Путін дозволив конфісковувати американське майно у відповідь на вилучені російські активи

1 хв читання

У Росії дозволили заарештовувати та конфісковувати майно США для виплати компенсацій за конфісковані російські активи. Указ президента РФ Путіна опубліковано на офіційному порталі правових актів, пише Радіо Свобода.

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Ключові факти

  • Йдеться про майно США, американських громадян, резидентів, компаній, що працюють переважно на американському ринку, і компаній, що їм належать.
  • Указ дозволяє російським компаніям та приватним особам звертатися до російських судів з вимогою визнавати необґрунтованим вилучення майна за рішенням судів або державних органів у США.
  • Якщо суд у РФ визнав, що конфіскація була необґрунтованою, спеціальна урядова комісія має запропонувати для компенсації активи, повʼязані зі США, знайдені на території Росії.
  • Указ Путіна дозволяє заарештовувати нерухомість, цінні папери, частки в російських компаніях, майнові права, які належать США або американським резидентам і громадянам, на території РФ.

Контекст

У квітня президент США Джо Байден підписав ухвалений обома палатами Конгресу США закон про виділення нового пакета військової допомоги Україні. Один із пунктів закону дає змогу заарештовувати та конфісковувати на користь України російські державні активи, що підпадають під юрисдикцію США.

На території Росії недостатньо західних активів для пропорційної конфіскації у відповідь, але вона все одно має способи помститися Заходу, якщо той наважиться на стягнення її міжнародних резервів та інших державних активів, зазначало раніше Reuters.

Найімовірнішою відповіддю РФ буде конфіскація грошей та цінних паперів зі спеціальних рахунків типу «С» із заблокованим доступом. Росія не розголошує, скільки саме активів на цих рахунках, але ця сума нібито порівнянна із замороженими на Заході $300 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні