Категорія
Новини
Дата

Лідери ЄС планують створити Союз ринків капіталу для фінансування оборони – FT

Лідери ЄС відновили плани щодо усунення національних барʼєрів між ринками капіталу блоку, оскільки вони поспішають знайти сотні мільярдів доларів для нарощування оборонного потенціалу континенту та його зеленого переходу, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Згідно з проєктом висновків, з яким ознайомилося видання, на дводенному саміті ЄС, який розпочнеться в середу, буде взято зобовʼязання «просувати Союз ринків капіталу (CMU)». Створення якого, вперше запропоноване майже десять років тому, зупинилося через опір у національних столицях передачі додаткових повноважень Брюсселю.
  • Проте, побоювання, що блок відстане від США та Китаю, а також навантаження на державну скарбницю призвели до переосмислення остаточної реалізації цих планів.
  • «Нам потрібні величезні суми грошей, – заявила FT єврокомісар з фінансових послуг Мейрід МакГіннес. – Державного бюджету країн-членів недостатньо, тому нам необхідно мобілізувати приватний капітал».
  • Відродження єдиного ринку сталося після того, як канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Франції Еммануель Макрон на березневому саміті вимагали, щоб це питання було передано від міністрів фінансів лідерам, які краще усвідомлюють його стратегічне значення, за словами чиновників, знайомих із перебігом обговорень.

Контекст

Прихильники CMU вважають, що завдяки інтеграції фрагментованих фінансових ринків Європи капітал перетікатиме до ЄС або принаймні залишатиметься в ньому. За даними Європейського центрального банку, наразі блок спостерігає чистий фінансовий відтік у розмірі 250 млрд євро на рік у решту світу, переважно у США.

Минулого тижня головний дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що фрагментація ринків капіталу є слабкістю блоку. «Якщо ми хочемо досягти кращого фінансування оборонної промисловості, то нам, безумовно, доведеться завершити створення Союзу ринків капіталу», – сказав він.

Раніше Боррель заявляв, що річна виробнича потужність ЄС зросте до 1,4 млн снарядів до кінця 2024 року, випередивши США, які, як очікується, досягнуть 1,2 млн наступного року. У лютому європейські столиці намагалися зібрати $1,5 млрд у вигляді екстреного фінансування, щоб закупити для України артилерійські снаряди за межами ЄС

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні