Категорія
Новини
Дата

Чехія законтрактувала для України 180 000 снарядів, вони надійдуть на фронт у найближчі місяці

Чехія в рамках ініціативи із забезпечення України боєприпасами уклала контракти на перші 180 000 снарядів, триває робота над закупівлею ще 300 000 одиниць, повідомив Financial Times премʼєр-міністр Чехії Петр Фіала.

Ключові факти

  • Він зазначив, що мета чеської ініціативи – якнайшвидше знайти сотні тисяч артилерійських снарядів на світових ринках, профінансувати їх закупівлю і негайно доставити на фронт.
  • За словами Фіали, наразі придбання додаткових артилерійських боєприпасів в інших країнах європейськими країнами – єдиний спосіб швидко забезпечити Україну гостро необхідними снарядами.
  • Оскільки європейська оборонна промисловість поки що не в змозі задовольнити такий високий попит.
  • «Ми працюємо над тим, щоб забезпечити ще 300 000 снарядів і вже уклали контракти на перші 180 000. Вони будуть доставлені на український фронт найближчими місяцями», – сказав Фіала.
  • Він відзначив підтримку ініціативи з боку Данії та Нідерландів, а також приблизно 20 інших країн, які пізніше приєдналися і пообіцяли свою допомогу.

Контекст

Глава зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель заявляв, що річна виробнича потужність ЄС зросте до 1,4 млн снарядів до кінця 2024 року, випередивши США, які, як очікується, досягнуть 1,2 млн наступного року. За даними аналітичного центру Royal United Services Institute, Росія здатна виробляти 2,5 млн снарядів на рік. 

У доповіді Міжнародного інституту стратегічних досліджень аналітики Франц-Стефан Гаді та Міхаель Кофман дійшли висновку, що Україні знадобиться 75 000–90 000 артилерійських снарядів на місяць, «щоб підтримувати війну в обороні, і понад удвічі більше – 200 000–250 000 – для великого наступу».

У лютому європейські столиці намагалися зібрати $1,5 млрд у вигляді екстреного фінансування, щоб закупити для України артилерійські снаряди за межами ЄС. Чехія очолила цю ініціативу, яка є фактично запасним планом для озброєння України. Президент Чехії Петр Павел повідомив делегатам Мюнхенської конференції з безпеки, що Прага виявила у неназваної країни за межами ЄС «пів мільйона снарядів калібру 155-мм і ще 300 000 снарядів калібру 122-мм, які можна доставити протягом кількох тижнів, якщо зможемо швидко знайти фінансування для цього».

Пізніше міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що очолювана країною ініціатива, яка передбачає закупівлю близько 800 000 снарядів за межами Європейського Союзу, може бути збільшена до 1,5 млн снарядів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні