Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія виділила €500 млн для нарощування виробництва боєприпасів

Європейська Комісія оголосила про виділення €500 млн для нарощування та прискорення виробництва боєприпасів, йдеться у повідомленні ЄК. Це дозволить європейській оборонній промисловості збільшити потужності виробництва боєприпасів до 2 млн снарядів на рік до кінця 2025-го.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Єврокомісія виділила €500 млн, передбачених Законом про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP). 
  • Комісія також запустила Робочу програму інструменту зміцнення європейської оборонної промисловості за допомогою загальних закупівель (EDIRPA) та четверту щорічну Робочу програму Європейського оборонного фонду (EDF).
  • Загальний бюджет цих програм становить майже €2 млрд. Сьогоднішні кроки робляться після прийняття першої в історії Європейської оборонно-промислової стратегії та повʼязаної з нею пропозиції.
  • Очікується, що за підтримки ASAP Європа досягне річної потужності з виробництва 2 млн снарядів до кінця 2025 року.
  • Комісія вже відібрала 31 проєкт, покликаний допомогти європейській промисловості збільшити виробництво боєприпасів.
  • Відібрані проєкти охоплюють пʼять областей: вибухові речовини, порох, снаряди, ракети, а також сертифікацію випробувань. Проєкти будуть профінансовані на €513 млн із бюджетів ЄС та Норвегії. Це фінансування дозволить залучити додаткові інвестиції з боку промисловості за допомогою спільного фінансування, внаслідок чого загальний обсяг інвестицій у ланцюжок постачання становитиме близько €1,4 млрд.
  • Програма підтримуватиме проекти, що збільшують річну виробничу потужність більш ніж на 10 000 т пороху та більш ніж на 4300 т вибухових речовин.

Контекст

Вторгнення Росії в Україну виявило обмеження промисловості ЄС та її залежність від інших країн у плані ключових поставок та оборонного потенціалу, внаслідок чого блок щосили намагається наростити виробничі потужності та витрати після десятиліть недостатнього інвестування.

Наразі європейські столиці поспішають зібрати $1,5 млрд у вигляді екстреного фінансування, щоб закупити для України артилерійські снаряди за межами ЄС. Чехія очолює цю ініціативу, яка є фактично запасним планом для озброєння України.

Глава зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель заявляв, що річна виробнича потужність ЄС зросте до 1,4 млн снарядів до кінця 2024 року, випередивши США, які, як очікується, досягнуть 1,2 млн наступного року. За даними аналітичного центру Royal United Services Institute, Росія здатна виробляти 2,5 млн снарядів на рік. 

У доповіді Міжнародного інституту стратегічних досліджень аналітики Франц-Стефан Гаді та Міхаель Кофман дійшли висновку, що Україні знадобиться 75 000–90 000 артилерійських снарядів на місяць, «щоб підтримувати війну в обороні, і понад удвічі більше – 200 000–250 000 – для великого наступу».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні