Категорія
Новини
Дата

Країни-члени ЄС планують виділити Україні військову допомогу на €21 млрд у 2024 році – Боррель

Країни ЄС та європейські інституції зобов’язалися виділити Україні військову підтримку щонайменше на €21 млрд у 2024 році. Про це повідомив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель після зустрічі міністрів оборони країн ЄС, пише «Європейська правда».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Це не прогнози і очікування, це реальність», – наголосив Боррель. Він розповів, що на зустрічі міністрів запитали про зобов’язання на цей рік.
  • Згідно зі списком, наданим державами-членами, йдеться про €21 млрд на військову підтримку України, закладених у бюджети на 2024 рік, заявив дипломат.
  • За його словами, це мінімум, оскільки окремі держави-члени ще не представили цифри своєї підтримки.
  • «Але йдеться про €21 млрд на цей рік у порівнянні з €28 млрд у попередні два роки», – наголосив Боррель.

Контекст

Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц, премʼєри Данії Метте Фредеріксен, Чехії Петр Фіала, Естонії Кая Каллас та Нідерландів Марк Рютте написали спільний лист, в якому закликали до колективних зусиль для довгострокової підтримки України.

За даними Кільського інституту світової економіки, до кінця жовтня 2023 року Німеччина надала військову допомогу Україні на понад €17 млрд. Це упʼятеро більше, ніж Данія, другий за обсягами допомоги спонсор серед країн ЄС. 

Найбільшим донором залишаються США. З початку великої війни Вашингтон виділив Києву $71,3 млрд, з яких $43,8 млрд – на військову підтримку.

Окрім США і Німеччини найбільшими надавачами військової допомоги Україні дослідники називають Велику Британію, Норвегію, Данію, Польщу, Нідерланди, Канаду, Швецію і Фінляндію.

В перерахунку відповідно до розміру ВВП найщедрішими донорами допомоги України дослідники визначили Литву, Естонію, Норвегію, Данію, Латвію, Словаччину, Польщу, Нідерланди, Фінляндію та Чехію. Важливим джерелом фінансової й гуманітарної підтримки України є Японія.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні