Категорія
Новини
Дата

Лідери ЄС підтримали призначення фон дер Ляйєн головою Єврокомісії на другий термін

1 хв читання

Лідери Європейського Союзу схвалили другий пʼятирічний термін Урсули фон дер Ляйєн на посаді президента Європейської комісії, пише Reuters. На саміті у Брюсселі 27 лідерів блоку також погодили колишнього премʼєр-міністра Португалії Антоніу Кошту на посаду голови Європейської ради та премʼєр-міністра Естонії Каю Каллас – керівником зовнішньої політики ЄС.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • «Місія виконана! Європейська рада впоралася», — заявив журналістам чинний голова ради Шарль Мішель.
  • За словами дипломатів, тріо отримало широку підтримку, проте правий премʼєр-міністр Італії Джорджія Мелоні утрималася під час голосування щодо кандидатури фон дер Ляйєн і проголосувала проти Кошти та Каллас.
  • Мелоні заявила, що вона вирішила не підтримувати список лідерів «з поваги до громадян та вказівок, які вони дали під час виборів».
  • Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан голосував проти фон дер Ляйєн і не голосував за Каллас, повідомили дипломати.
  • Кандидатура фон дер Ляйєн все ще потребує схвалення Європейського парламенту під час таємного голосування, що багатьма сприймається як складніша задача, ніж її схвалення лідерами ЄС.
  • «Це питання переконання — якщо можливо — широкої більшості на користь сильної Європи, – заявила фон дер Ляйєн. – Ось над чим я працюватиму».
  • Зазначається, що нове керівництво блоку збалансоване як політично, так і географічно. Фон дер Ляйєн із правоцентристської партії, Кошта – з лівоцентристської, а Каллас – із ліберальної групи Європи.

Контекст

Переобрання керівництва ЄС повʼязане із виборами до Європарламенту, які відбулися 6-9 червня.

Вибори депутатів Європарламенту відбуваються щоп’ять років, і їх наслідком є фактичний перезапуск основних інституцій ЄС. Голосуючи за новий склад Європарламенту, виборці водночас переобирають політичне керівництво і весь склад Європейської комісії, а також голову Європейської ради.

Урсула фон дер Ляєн, 65, – німецька політична діячка, членкиня Християнсько-демократичного союзу, міністр оборони Німеччини у 2013-2019 роках. З 1 грудня 2019 року – президентка Європейської комісії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд