Категорія
Новини
Дата

Перемога проукраїнської ЄНП і розпуск парламенту Франції. Підсумки виборів у ЄС

2 хв читання

Європейська народна партія (ЄНП) отримала близько 180 із 720 місць у Європарламенті, згідно з офіційними прогнозами усіх 27 країн ЄС. Отже, нинішня очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн може залишитися на своїй посаді до 2029 року, пише DW.

Загальноєвропейські вибори завершилися в неділю, 9 червня. Під час голосування у країнах блоку обирали новий склад Європейського парламенту, який визначатиме політику об’єднання у наступні п’ять років.

Ключові факти

  • На другому місці опинилася група соціалістів і демократів, що отримала понад 130 крісел, закриває трійку лідерів ліберальна група Renew Europe з близько 80 місцями.
  • «Ми перемогли на європейських виборах. Ми, безперечно, найсильніша партія. Ми якір стабільності, – заявила фон дер Ляєн, щойно зʼявилися попередні результати виборів. – Центр тримається».
  • Вона оголосила про намір надалі співпрацювати із силами, які підтримують Україну.
  • Парламентська група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів» (посіла друге місце) продемонструвала готовність працювати з фон дер Ляєн на чолі Єврокомісії.
Перемога проукраїнської ЄНП і розпуск парламенту Франції. Підсумки виборів у ЄС /Фото 1

Попередні результати виборів до Європарламенту

  • Низка успіхів партій «Національне обʼєднання» Марін Ле Пен, Партії свободи Австрії та «Альтернативи для Німеччини» не привели до різкої зміни політичного ландшафту Євросоюзу. Проте у його законодавчих органах відтепер засідатиме більше вкрай правих депутатів.
  • У ніч на 10 червня президент Франції Еммануель Макрон ще до підбиття остаточних підсумків оголосив про проведення позачергових парламентських виборів у своїй країні. Його центристська проєвропейська партія «Відродження» набрала лише 15% голосів, а праве «Національне обʼєднання» – понад 30% голосів французів.
  • Тож французькі виборці знову прийдуть на виборчі дільниці 30 червня та 7 липня, лише за кілька тижнів до початку Олімпійських ігор у Парижі. 
  • У Німеччині партія канцлера Олафа Шольца СДПН посіла третє місце, показавши найгірший результат за всю історію виборів до ЄС. Один із її молодших партнерів по федеральному коаліційному уряду, «зелені», втратили 10 із 25 місць у Європарламенті. Це загальноєвропейська тенденція: по всьому Євросоюзу партії «зелених» не змогли втриматися на хвилі популярності 2019 року, тому загалом вони втратили 18 місць, зберігши 53 мандати.

Контекст

У чотирьох днях голосування взяли участь майже 180 млн людей у ​​27 країнах Євросоюзу. За попередніми даними, явка загалом по Євросоюзу склала 51%.

Голосування у країнах ЄС завершилося у неділю, 9 червня, о 23:00 за центральноєвропейським часом. Підсумки голосування можуть бути незначно переглянуті після остаточного підрахунку голосів і розгляду заяв та скарг. Далі розпочнеться період політичних торгів і створення альянсів до першої сесії нового парламентського скликання в середині липня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні