Ілон Маск і Сем Альтман, співзасновники OpenAI /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Інновації
Дата

Починали з Маска, пограли в альтруїзм і дійшли до $10 млрд від Microsoft. Історія OpenAI – розробника ШІ «вбивці професій»

Ілон Маск і Сем Альтман, засновники OpenAI Фото Колаж Анна Наконечна

У 2022-му маловідома для широкого загалу OpenAI випустила одразу два трендових ШІ-продукти: текстовий ChatGPT та DALL-E2 для генерації картинок. Стартап задумувався як неприбуткова дослідницька лабораторія, а тепер претендує на оцінку в майже $30 млрд. Хто його бенефіціари

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Важко уявити, наскільки штучний інтелект людського рівня може принести користь суспільству, і так само важко уявити, наскільки він може зашкодити суспільству, якщо його побудувати або використовувати неправильно», – йдеться в першому дописі в блозі на сайті OpenAI від грудня 2015 року.

Через сім років її ChatGPT – алгоритм, що вміє писати правдоподібні тексти, – заборонили використовувати в школах штату Нью-Йорк. Це перший прецедент подібних санкцій проти системи штучного інтелекту у США. Можливості ChatGPT оспівують технооптимісти та успішно використовують на практиці кіберзлочинці. Технопесимісти, навпаки, вважають, що ШІ вб’є безліч професій. Жодну з гіпотез не підтверджено й не спростовано.

У 2021-му OpenAI оцінювали у $14 млрд. У 2023-му Microsoft збирається вкласти в розробника двох хітових нейромереж $10 млрд, придбавши 49% компанії. Ще $300 млн планують інвестувати Thrive Capital і Founders Fund, пише The Wall Street Journal.

Якщо угода, деталі якої просочилися в медіа, буде укладена, OpenAI коштуватиме близько $29 млрд. Звідки взявся цей стартап?

Альтруїстичний старт: із чого починалася OpenAI 

«Чи є спосіб застрахувати або підвищити ймовірність того, що штучний інтелект розвиватиметься вигідно?» – ставив собі питання Ілон Маск в інтерв’ю головному редактору Wired Стівену Леві в 2015 році. Відповідь Маска – заснована в той самий день OpenAI.

OpenAI задумувалася як неприбуткова організація – дослідницька лабораторія з безкоштовними патентами. Заявлена Маском мета – розробити безпечний для людства ШІ й протистояти великим корпораціям.

Очолив OpenAI сам Маск і колишній президент Y Combinator Сем Альтман. «Оскільки це некомерційна організація, вона буде вільною власністю світу», – казав Альтман в інтерв’ю Wired у 2015-му. Під велику ідею залучили великі мізки. Співзасновник і головний науковий спеціаліст – Ілля Суцкевер – учень піонера нейронних мереж Джеффа Хінтона з Університету Торонто. 

Суцкевер перейшов до команди Альтмана й Маска, продавши Google свій стартап із дослідження глибоких нейронних мереж із розпізнавання голосу й зображення DNNResearch. «Ілля був джерелом приземлення: він був чітким технічним експертом із широкими знаннями та баченням», – згадував перше враження про Суцкевера інший співзасновник OpenAI Грег Брокман. Він став технічним директором OpenAI, спершу створивши Stripe – платіжного гіганта, що нині коштує $95 млрд.

Getty Images

Сем Альтман, співзасновник OpenAI Фото Getty Images

«Людям, яких ми найняли, подобається те, що (OpenAI, – ред.) відкритий і вони можуть ділитися своєю роботою», – казав Альтман Wired. Однак у 2016-му однією з найбільших статей витрат неприбуткової лабораторії стали зарплати зіркової команди. Суцкевер отримав понад $1,9 млн за рік, інший дослідник Ян Гудфеллоу – понад $800 000. Третє велике ім’я в цій галузі, робототехнік Пітер Аббіл, заробив $425 000, писав NYT із посиланням на податкову декларацію OpenAI. Звідки гроші?

На старті OpenAI отримала $1 млрд на розвиток від засновників – Маска, Альтмана, Брокмана. До фінансування також долучилися бізнес-ангели: співзасновник LinkedIn Рід Гоффман, Джессіка Лівінгстон із Y Combinator, Пітер Тіль із PayPal. Свою частку вніс хмарний сервіс Amazon Web Services (AWS), аутсорсер Infosys і лабораторії YC Research.

Донорських вливань ледь вистачило на чотири роки. Тоді компанія заявила, що $1 млрд – замало, щоб конкурувати з добре забезпеченими ШІ-лабораторіями Google і Facebook. Вихід – реструктуризація в компанію OpenAI LP – гібрид комерційної та некомерційної організації з «обмеженим прибутком (capped-profit)». Для інвесторів встановили ліміт – лише стократне повернення вкладених грошей. Наприклад, на інвестованих $10 млн заробити можна максимум $1 млрд. «Зайві» гроші отримує некомерційна частина OpenAI.

За іронією, саме велика корпорація з тих, яким мала протистояти OpenAI, стала одним із найбільших її інвесторів. У 2019-му розробник ШІ отримав $1 млрд від Microsoft. «Альянс між провідним постачальником хмарних технологій і провідною дослідницькою лабораторією штучного інтелекту виглядає як шлюб, укладений на небесах», – сказав генеральний директор Інституту штучного інтелекту Аллена Орен Етціоні виданню GeekWire.

За умовами контракту, OpenAI мала перенести свої обчислювальні потужності в хмару Microsoft Azure. Дітище Білла Гейтса натомість отримало право бути привілейованим партнером, коли дійде до комерційного впровадження нових розробок.

Про наступних інвесторів OpenAI публічно не оголошувала. Серед них багато відомих у венчурному світі імен – хедж-фонд Tiger Global Management, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, Bedrock Capital, свідчать дані Crunchbase. У 2021 році OpenAI оцінювали у $14 млрд, за інформацією Wall Street Journal.

Чеки, які схудли

Пʼятірка найбільших інвестиційних раундів 2022 року

Розробник відеоігор Epic Games – $2 млрд 

По $1 млрд вклали корпорація Sony та компанія KIRKBI, яка володіє LEGO. Інвестори оцінили Epic Games у $31,5 млрд

Аерокосмічна компанія SpaceX – $1,7 млрд 

Інвестори не розголошувалися. Оцінка компанії після раунду – $125 млрд

Логістична компанія Lineage Logistics – $1,7 млрд

Лід-інвестором виступив фонд D1 Capital Partners. Оцінка не розголошувалася

Оборонна компанія Anduril – $1,5 млрд

Лід-інвестором виступив фонд Valor Equity Partners. Оцінка компанії після раунду – $8,5 млрд   

Ритейлер спорттоварів Fanatics – $1,5 млрд 

Попередні інвестори, а також фонди Fidelity, BlackRock і MSD Partners. Оцінка компанії після раунду – $27 млрд

У 2021-му найбільші чеки для п'ятірки найбільших американських компаній стартували із $2 млрд.

Джерело: Crunchbase

Прагматичний зліт: хто розраховує заробити на OpenAI 

У січні 2023-го і ЗМІ з’явилася інформація, що Microsoft готується інвестувати в OpenAI ще $10 млрд. Це потенційно найбільший раунд за щонайменше три роки – з пандемійного 2020-го. Для порівняння, за весь складний для венчура 2022 рік жоден американський техстартап не отримував понад $2 млрд, свідчать дані Crunchbase.

Microsoft може придбати 49% акцій OpenAI, стільки ж дістанеться чинним інвесторам, ще 2% залишаться в материнської некомерційної організації, пише про умови можливої угоди Semafor. Натомість Microsoft отримуватиме 75% прибутку компанії, доки не відшкодує свої інвестиції. Чи є шанси, що це колись станеться?

Технології штучного інтелекту від OpenAI – відкриті для загалу. Нашумілий ChatGPT із понад мільйоном користувачів поки що повністю безкоштовний. Проте компанія вже думає, як монетизувати розробку. Один із варіантів – платна преміум-версія з робочою назвою ChatGPT Professional.

Тим часом монетизується інший хіт 2022-го – генеративна нейромережа DALL-E 2, що створює зображення за текстовими завданнями. На перший місяць користувачі вільно отримують 50 кредитів. Далі діє ліміт у 15 безкоштовних кредитів на місяць, за перевищення треба доплатити $15. Сервісом користувалися понад 3 млн людей, станом на листопад 2022 року.

Компанія не публікує фінансову звітність. OpenAI планує отримати мінімум $200 млн виторгу у 2023-му та вп’ятеро більше у 2024-му, за даними Reuters. Ці амбітні плани підтверджує і CEO Сем Альтман, та не розказує про джерела ймовірного доходу.

Тим часом Microsoft використовує напрацювання зіркових ШІ-інженерів у своїх розробках. На основі DALL-E 2 корпорація створила генератор зображень Image Creator у браузері Edge. Вона ж допомагає перетворювати тексти в зображення для вічного аутсайдера – пошуковика Bing. Туди ж планується інтегрувати ChatGPT – щоб створювати відповіді на пошукові запити та надолужити розрив із конкурентом Google.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні