Генеральний директор OpenAI дасть свідчення в Сенаті США щодо регулювання ШІ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Генеральний директор OpenAI дасть свідчення в Сенаті США щодо регулювання ШІ

Getty Images

Генеральний директор OpenAI Сем Альтман вперше виступить у Сенаті наступного тижня, оскільки Конгрес США намагається вирішити, як найкраще регулювати штучний інтелект у міру того, як технологія стає дедалі поширенішою, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У вівторок, 16 травня, Альтман дасть свідчення перед судовим підкомітетом Сенату з приводу конфіденційності, технологій та законодавства щодо того, які закони можуть знадобитися для захисту американців.
  • Це повʼязано з тим, що уряд і компанії починають використовувати ШІ у всьому, від медицини до фінансів.
  • Це будуть перші свідчення Альтмана перед Конгресом, заявила комісія, оголошуючи про слухання.
  • Альтман також запрошений на вечерю у понеділок, 15 травня, для членів Палати представників, згідно з повідомленням офісу представника Теда Лью, який є одним із організаторів заходу.
  • «Штучний інтелект терміново потребує правил і гарантій, аби впоратися з його величезними перспективами та пастками», – сказав сенатор Річард Блюменталь, голова комісії. – З цього слухання розпочинається робота нашого підкомітету зі спостереження та висвітлення передових алгоритмів і потужних технологій ШІ».

Контекст

ChatGPT привернула увагу громадськості своєю здатністю швидко писати відповіді на широке коло запитів, зокрема, зацікавила законодавців США, оскільки вона стала найшвидшим споживацьким додатком в історії з понад 100 млн активних користувачів на місяць.

Наприкінці листопада 2022 року OpenAI – американська лабораторія ШІ, серед співвласників якої Ілон Маск, представила свою розробку ChatGPT на базі просунутої нейромережевої моделі GPT-3.5. Мовна модель на базі ШІ може відповідати на запитання, допомагати зі складанням листів, есе та написанням коду. У середині березня компанія Open AI представила четверту версію мовної моделі ChatGPT.

Після цього понад 1000 технологічних лідерів і дослідників підписали відкритий лист із закликом ввести шестимісячний мораторій на розробку нових систем, оскільки технології ШІ становлять «серйозні ризики для суспільства та людства». Через кілька днів 19 нинішніх і колишніх лідерів Асоціації з розвитку штучного інтелекту, академічного товариства з 40-річною історією, випустили власний лист із попередженням про ризики, повʼязані з ШІ. 

Минулого тижня Альтман брав участь у нараді у Білому домі, присвяченій ШІ, на якій обговорювалися способи забезпечення нормативних гарантій. У відповідь на запитання про те, чи згодні компанії з правилами, Альтман сказав журналістам: «На диво, ми на одній хвилі у тому, що має статися».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні