OpenAI готує нову модель штучного інтелекту з відкритим кодом /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

OpenAI готує нову модель штучного інтелекту з відкритим кодом

Колаж Анна Наконечна

OpenAI готується випустити нову мовну модель з відкритим вихідним кодом для широкого загалу, пише The Information із посиланням на джерело, знайоме з планом.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами джерела, OpenAI готується випустити нову мовну модель із відкритим вихідним кодом. Цей крок повʼязаний зі збільшенням кількості альтернатив ChatGPT з відкритим кодом. У лютому Meta випустила моделі, які дали деяким дослідникам доступ до складних моделей, які вони швидко перетворили на програмне забезпечення, здатне конкурувати з пропрієтарними технологіями Google та OpenAI.
  • У матеріалі йдеться про те, що OpenAI навряд чи випустить модель, конкурентоспроможну з GPT.
  • ChatGPT від OpenAI, відомий тим, що за командою створює прозу або вірші, він привернув до себе широку увагу в Кремнієвій долині, оскільки інвестори розглядають генеративний ШІ як наступну велику сферу зростання для технологічних компаній.
  • У січні Microsoft Corp оголосила про багатомільярдні інвестиції в OpenAI, зміцнивши свої звʼязки зі стартапом і підготувавши ґрунт для посилення конкуренції з конкуруючою компанією Alphabet Inc. Google. Meta Platforms Inc. також поспішає приєднатися до конкурентів Microsoft та Google у випуску генеративних продуктів ШІ, здатних створювати тексти, малюнки та інший контент.
  • Зокрема, у лютому Meta Platforms викликала вибух у розвитку штучного інтелекту, коли надала вченим доступ до складних моделей машинного навчання, здатних розуміти розмовну мову. Протягом кількох тижнів вчені перетворили ці моделі на програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом, яке створило безкоштовні альтернативи ChatGPT та іншому пропрієтарному програмному забезпеченню ШІ.
  • Безкоштовні моделі ШІ тепер «досить близькі» за продуктивністю до моделей від Google і творця ChatGPT OpenAI, і більшість розробників програмного забезпечення в кінцевому підсумку віддадуть перевагу безкоштовним моделям, вважає Іон Стойка, професор компʼютерних наук Каліфорнійського університету в Берклі. Стойка допоміг розробити ключову модель штучного інтелекту з відкритим кодом з використанням технології Meta.

Контекст

ChatGPT привернув увагу громадськості своєю здатністю швидко писати відповіді на широке коло запитів, зокрема, зацікавив законодавців США, оскільки став найшвидшим споживацьким додатком в історії з більш як 100 млн активних користувачів на місяць.

Наприкінці листопада 2022 року OpenAI – американська лабораторія ШІ, серед співвласників якої Ілон Маск, представила свою розробку ChatGPT на базі просунутої нейромережевої моделі GPT-3.5. Мовна модель на базі ШІ може відповідати на запитання, допомагати зі складанням листів, есе та написанням коду. У середині березня компанія Open AI презентувала четверту версію мовної моделі ChatGPT.

Нещодавно гігант соціальних мереж Meta Platforms Inc. приєднався до гонки продуктів генеративного ШІ, почавши тестувати інструменти на основі штучного інтелекту для реклами, пише Reuters. Йдеться про створення контенту, такого як фонові зображення та варіанти письмового тексту.

Тоді як Meta лише випускає легкі генеративні функції штучного інтелекту для рекламодавців, деякі стартапи в галузі рекламних технологій активно використовують їх. Наприклад, Omneky використовував OpenAI DALLE-2 та GPT-3 для створення реклами. Movio, спонсорами якої є IDG, Sequoia Capital China та Baidu Ventures, також використовує генеративний ШІ для створення маркетингових відеороликів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні