Список найперспективніших приватних компаній, які будують бізнес на основі штучного інтелекту /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

50 найперспективніших компаній, які будують бізнес на основі штучного інтелекту. Список Forbes

Список найперспективніших приватних компаній, які будують бізнес на основі штучного інтелекту Фото Getty Images

Після випуску чат-боту ChatGPT та низки різних генераторів зображень кілька місяців тому штучний інтелект прикував до себе увагу людства. Шкільні реферати, написані чат-ботом, і несправжні фото Папи у пуховику захопили людей, тому штучний інтелект вийшов за межі лабораторій і стартапів Кремнієвої долини. Можна сміливо сказати, що ШІ підштовхнув розвиток нових бізнесів. Forbes USA обробив майже 800 заявок від компаній, які займаються штучним інтелектом, та за допомогою суддів відібрав 50 найперспективніших компаній галузі

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Для тих, хто слідкує за щорічним рейтингом Forbes «ШІ 50», це не стало несподіванкою. Наш пʼятий щорічний список, який ми складаємо разом із Sequoia і Meritech Capital, відзначає найбільш багатообіцяючі приватні компанії, які розвивають свій бізнес зі штучним інтелектом в основі.

Разом компанії зі списку 2023 року залучили $27,2 млрд інвестицій. Тоді як значну частку цих інвестицій було зроблено минулого року, найбільша з яких це $10 млрд Microsoft у OpenAI, багато учасників розробляли свій штучний інтелект задовго до того, як почалася ШІ-лихоманка.

Завдяки досвіду і роботі таких компаній, як Scale AI, ідея ChatGPT і йому подібних стала реальністю. AlphaSense і Vectra AI працюють вже понад 10 років, а у Databricks, найбільшій компанії списку, працює вже понад 5000 людей.

А тим часом зграя молодих компаній скористалася бажанням інвесторів вкласти гроші у новий тренд. ШІ-сектор процвітає, тоді як інвестиції в загальний ринок технологій уповільнилися.

За останні два роки Adept, Anthropic і Cohere пощастило залучити сотні мільйонів інвестицій, а ось Midjourney і Surge AI зібрали чудові клієнтські бази без жодного венчурного цента.

Якщо говорити про різноманіття в компаніях-учасницях, то тут ще є до чого прагнути: лише в 12 компаніях є жінки-засновниці, пʼять з яких гендиректорки. У восьми компаній засновники темношкірі або латиноамериканці.

Як складався список «Штучний інтелект 50»

(натисність "читати більше")

Список «ШІ 50» представляє стартапи, які розробляють найбільш багатообіцяюче застосування штучного інтелекту і які мають засоби та можливості для досягнення амбітних ідей у цій сфері.

Вибір пʼятдесятки почався із заклику подати заявку на номінацію. Компанії, які подалися на участь, надавали якісну інформацію, таку як бізнес-модель, технічні можливості і способи розробки та використання ШІ-технології, а також кількісну: інвестиції, оцінка вартості та історія виторгу. У заявників була можливість надати дані конфіденційно.

Інформацію про компанії, які не подавали заявки, але заслуговують бути у списку, Forbes оцінював за публічно доступними даними із таких джерел, як PitchBook, Crunchbase і LinkedIn.

У результаті Forbes отримав рекордні 796 заявок, що майже вдвічі перевищує минулорічну кількість. На це також вплинуло і те, що цьогоріч приймалися заявки із усього світу, а не лише США.

Всіх кандидатів оцінив наш партнер Sequoia Capital за допомогою алгоритму, який розробив Константин Булер. Алгоритм враховував три загальні критерії: фінансова успішність, культура компанії і різноманіття. Алгоритм брав до уваги інформацію із заявок кандидатів, таку як прибутки, клієнтська статистика, інвестиції та оцінка, а також публічно доступні дані, зокрема відгуки на Glassdoor і LinkedIn.

Найкращу сотню потім розглядали судді, які є експертами в галузі ШІ. Вони оцінювали більш якісні складові, такі як технічний потенціал і таланти компанії. Найкращі 60 кандидатів далі оцінювала група інвесторів у ШІ, які знаються на екосистемі стартапів. Вони розглянули кандидатів і надали свою думку про успіхи стартапів і конкурентоспроможність у галузі. (Судді, які робили прямі інвестиції у стартапи-фіналісти, не оцінювали їх.)

Потім редактори Forbes склали список 50 найперспективніших компаній, які розташовані у ньому в алфавітному порядку, а не як рейтинг.

Abnormal Security

Спеціалізація: виявлення кібератак на електронну пошту

Інвестиції: $284 млн

Рік заснування: 2018

Кількість працівників: 500

Фішинг – це одна із найбільших і найдорожчих кібербезпекових загроз для бізнесів у всьому світі. Згідно зі звітом Центру скарг на злочини в мережі при ФБР, в середньому під час кожної атаки компанія втрачає $120 000. Abnormal Security використовує поведінкову науку та ШІ, щоб визначати шахрайські схеми, які навіть людям важко ідентифікувати. Нещодавно компанію, яку у 2018-му заснували Еван Рейзер і Санджей Джеякумар, оцінили у $4 млрд.

Adept

Спеціалізація: розробник ШІ-моделей

Інвестиції: $415 млн

Рік заснування: 2022

Кількість працівників: 25

twitter.com/NYSE

Компанія оголосила про залучення $415 млн загальних інвестицій і підтримку стратегічних інвесторів, таких як Microsoft і Nvidia. Гендиректор Девід Луань заснував Adept разом із Ашішом Васвані і Нікі Пармаром, колишніми науковцями Google Brain Фото twitter.com/NYSE

Стартап-єдиноріг Adept працює над цифровим помічником, який за вас може клікати, шукати, друкувати і гортати мережеві сторінки. Ця модель хоче конвертувати прості текстові команди (типу «знайди будинок на мій бюджет» або «зроби оцінку прибутків і збитків») у реальні дії, які ваш компʼютер буде виконувати без жодних зусиль із вашого боку.

Компанія оголосила про залучення $415 млн загальних інвестицій і підтримку стратегічних інвесторів, таких як Microsoft і Nvidia. Гендиректор Девід Луань заснував Adept разом із Ашішом Васвані і Нікі Пармаром, колишніми науковцями Google Brain. Саме цей підрозділ Google винайшов головний прорив для ШІ під назвою «трансформер» («Т» у ChatGPT). Васвані і Пармар пішли із техногіганта у 2022-му.

AlphaSense

Спеціалізація: пошук ринкових даних

Інвестиції: $520 млн

Рік заснування: 2011

Кількість працівників: 1112

AlphaSense за підтримки таких клієнтів, як Microsoft і Google, створив пошуковик, що збирає дані із публічних і приватних джерел – звітів для інвесторів та Комісії з цінних паперів, статей у профільних журналах про ринки і їхніх учасників.

ШІ збирає інформацію, що відповідає запиту, і формує звʼязну історію, яку зайнятий клієнт може прочитати і швидко ухвалити нагальне рішення. Під управлінням двох співзасновників, Джека Кокко і Раджа Нірваннана, AlphaSense наразі оцінюють у $1,7 млрд.

Anduril Industries

Спеціалізація: ПЗ для захисту

Інвестиції: $2,4 млрд

Рік заснування: 2017

Кількість працівників: 1600

На відміну від традиційних оборонних підрядників, які зосереджуються на обладнанні, Anduril займається софтом на основі ШІ. Це ПЗ переглядає та аналізує зображення із різних пристроїв, щоб скласти 3D-модель всього, що знаходиться у заданій зоні. Такі 3D-картинки допомагають у захисті кордонів і військових баз, із операціями безпілотників, далекобійної зброї та зі складним стратегічним плануванням операцій у зоні бойових дій.

Заснованому Палмером Лакі, Браяном Шимпфом, Тре Стівенсом, Меттом Ґріммом і Джо Ченом стартапу Anduril пощастило пробитися в оборонний сектор, що є рідкістю для технокомпаній. Тепер Anduril оцінюють у $8,5 млрд.

Anthropic

Спеціалізація: розробник ШІ-моделей

Інвестиції: $1,3 млрд

Рік заснування: 2021

Кількість працівників: 150

50 найперспективніших компаній, які будують бізнес на основі штучного інтелекту. Список Forbes /Фото 1

Інвестором Anthropic став Google, який, за деякими повідомленнями, вклав цього року у стартап $300 млн за оцінки в $4,1 млрд. Скріншот із сайту anthropic.com

Сім співробітників OpenAI пішли із нині мегапопулярної компанії, щоб у 2021-му заснувати власний стартап Anthropic. Компанія на чолі із гендиректором-співзасновником Даріо Амодеєм і його сестрою та президенткою компанії Даніелою розрослася до 150 співробітників, а у березні уже представила Claude, конкурента ChatGPT.

Тоді як OpenAI отримує підтримку від Microsoft, інвестором Anthropic став Google, який, за деякими повідомленнями, вклав цього року у стартап $300 млн за оцінки в $4,1 млрд. І це на додачу до $500 млн, які молода компанія отримала від осоромленого криптомагната Сема Бенкмана-Фріда минулого року.

Arize AI

Спеціалізація: виявлення проблем із даними

Інвестиції: $62 млн

Рік заснування: 2019

Кількість працівників: 65

Якість моделей машинного навчання безпосередньо залежать від якості даних, а Arize AI слідкує за тим, щоб ці дані не були упередженими чи помилковими. Такі клієнти, як Uber, Spotify і Adobe, покладаються на Arize AI, щоб стартап визначав, коли їхні моделі поводяться упереджено.

Інструмент компанії протягом 30 днів збирає дані, а потім допомагає усунути усі проблеми, які знаходить. Гендиректор Джейсон Лопатекі заснував стартап разом із Апарною Дхінакараном. Компанія, яка залучила $62 млн, нещодавно запустила програму сертифікації, що включає перевірку неупередженості ШІ та інше.

Bayesian Health

Спеціалізація: виявлення ризиків для пацієнтів

Інвестиції: $30 млн

Рік заснування: 2018

Кількість працівників: 23

Стартап Bayesian Health, який заснувала Сучі Саріа, пропонує лікарням ПЗ, яке допомагає визначати пацієнтів у зоні ризику. Програма оцінює історію хвороб пацієнта і медичні дані, щоб лікарі могли вжити вчасних заходів для запобігання розвитку таких критичних станів, як сепсис. Компанія залучила $15 млн від інвесторів, серед яких Andreessen Horowitz, і ще $15 млн грантами від Національного інституту здоровʼя, Національного наукового фонду та DARPA.

Canvas

Спеціалізація: ро́боти для будівництва

Інвестиції: $43 млн

Рік заснування: 2017

Кількість працівників: 70

Чотириколісний однорукий робот створений для одного конкретного завдання: обшивка стін гіпсокартоном. Робот використовує машинне навчання, щоб зменшити тривалість роботи над будівельним проєктом і збільшити її якість.

Навчитися керувати роботом можна за пʼять днів, а потім не переживати, що будівельник отримає виробничу травму. Засновник Canvas Кевін Альберт, який раніше працював робототехніком в Boston Dynamics, на сьогодні залучив $43 млн інвестицій.

Character.AI

Спеціалізація: чат-боти

Інвестиції: $193 млн

Рік заснування: 2021

Кількість працівників: 22

Цій компанії немає і року, а вона вже зібрала майже $200 млн інвестицій за оцінки в $1 млрд від таких венчурних фірм, як Andreessen Horowitz. Character.AI розвиває ШІ-трансформери, які лежать в основі чат-боту ChatGPT.

Гендиректор компанії Ноам Шазір є співавтором наукової роботи, яка поклала початок ШІ-трансформерам, а також він очолював розробку чат-бот-системи в Google разом зі співзасновником Character.AI Деніелом де Фрейтасом.

Character.AI розробляє власні великі мовні моделі на додачу до мільйонів чат-ботів різних відомих постатей, таких як Ілон Маск, Сократ і Маріо із Nintendo. Такі безкоштовні чат-боти мають створити враження, ніби ти говориш із улюбленим персонажем, письменником чи іншою видатною особистістю. 

Clari

Спеціалізація: ПЗ для продажів

Інвестиції: $496 млн

Рік заснування: 2012

Кількість працівників: 650

ПЗ від Clari допомагає клієнтам передбачити виторг. ШІ компанії може сформувати прогноз для різних сегментів компанії, обмежити його до нових чи наявних клієнтів або підкреслити потенційні фактори ризику (такі як угоди, що можуть не бути підписані).

Найновіший продукт компанії – це чат-бот RevGPT, який обʼєднує ChatGPT і дані Clari про виторг, щоб в реальному часі надавати відповіді і поради про продажі. Clari засновано у 2012-му Енді Берном і Венкатом Ранганом, і нині її оцінюють у $2,6 млрд.

Coactive AI

Спеціалізація: ПЗ для маркування даних

Інвестиції: $14 млн

Рік заснування: 2021

Кількість працівників: 14

coactive.ai

Команда Coactive. Компанію засновано у 2021-му Вільямом Ґавіріа Рохасом і Коді Коулманом, які залучили $14 млн загальних інвестицій Фото coactive.ai

Всі, кому колись доводилося обирати велосипеди на картинках, щоб «довести свою людяність», знають, що зчитувати обʼєкти на зображенні – це особливо складне для машин завдання. Цим питанням займається Coactive AI, чий набір натренованих моделей може самостійно аналізувати візуальні дані за запитом.

Модерація контенту – це одне із застосувань таких моделей: Coactive може автоматично сортувати заборонені і дозволені відео та зображення. Компанію засновано у 2021-му Вільямом Ґавіріа Рохасом і Коді Коулманом, які залучили $14 млн загальних інвестицій.

Cohere

Спеціалізація: розробник ШІ-моделей

Інвестиції: $175 млн

Рік заснування: 2021

Кількість працівників: 180

Команда засновників канадської Cohere, до якої входять Ейден Гомез, Нік Фросст і Айван Чжан, має тісні звʼязки із Google Brain, підрозділом, який одним із перших зайнявся розробкою ШІ, що може самостійно вчитися на отриманих даних.

Cohere створює великі мовні моделі і пропонує компаніям набір засобів для розробки інструментів мовного аналізу, таких як чат-боти обслуговування клієнтів. Технологія Cohere пише звʼязні речення і довгі есе на основі ключових слів.

Databricks

Спеціалізація: аналізування і зберігання даних

Інвестиції: $3,5 млрд

Рік заснування: 2013

Кількість працівників: 5000

Databricks популяризує схрон для даних, який поєднує у собі сирі дані та структуровані. Близько 9000 клієнтів, як-то Comcast, Walgreens і USPS, використовують продукти компанії для створення інструментів машинного навчання та аналізу.

У 2023-му стартап оголосив про Dolly, відкриту мовну модель, яка працює подібно до ChatGPT, хоча вона використовує лише 3% від точок даних відомого чат-бота. Компанію заснували сім науковців Університету Берклі – Алі Годсі, Матей Захаріа, Арсалан Таваколі-Шіраджі, Патрік Венделл, Рейнольд Сін, Енді Конвінскі та Іон Сойка, і тепер вона оцінюється у понад $30 млрд.

Descript

Спеціалізація: редагування відео і подкастів

Інвестиції: $100 млн

Рік заснування: 2017

Кількість працівників: 100

Записати відео – це не найскладніша частина, найскладніше – його редагування після зйомки. Descript, яку створив засновник Groupon Ендрю Мейсон, використовує ШІ для доведення відео до досконалості.

Програма прибирає затягнуті паузи та акання/екання, виправляє проблеми із аудіо та автоматично прибирає зайві шуми. У березні компанія оголосила, що інтегрує у своє ПЗ можливість створення тексту за допомогою GPT-4 . За даними PitchBook, OpenAI у 2022-му інвестувала у Descript за оцінки в $525 млн.

Eightfold AI

Спеціалізація: ПЗ для рекрутингу

Інвестиції: $424 млн

Рік заснування: 2016

Кількість працівників: 500

ПЗ від Eightfold AI допомагає компаніям знаходити й утримувати найкращі таланти, навчати співробітників і досягати встановлених цілей різноманіття (расового, гендерного). Стартап, який заснували Ашутош Гарг і Варун Качоліа, останнього разу оцінювався у $2,1 млрд, а його продукти доступні у 155 країнах 24 мовами.

FarmWise Labs

Спеціалізація: трактори для прополювання полів

Інвестиції: $70 млн

Рік заснування: 2016

Кількість працівників: 70

Прополювання бурʼянів – це одна із найбільш марудних частин сільськогосподарської діяльності. FarmWise перекладає це на машини. Спеціальні машини із вбудованим штучним інтелектом вміють відрізняти різні рослини, такі як латук і броколі, від бурʼянів, що зменшує потребу у ручній праці чи використанні гербіцидів.

Цілий автопарк тракторів скоро буде доступний для продажу, а наразі компанія пропонує скористатися послугами своїх розумних тракторів, сплачуючи за кожен оброблений акр. Стартап, заснований у 2016-му Себастіаном Боєром і Томасом Паломаресом, залучив $70 млн інвестицій.

Glean

Спеціалізація: інструменти для пошуку у внутрішніх даних компанії

Інвестиції: $155 млн

Рік заснування: 2019

Кількість працівників: 205

Для Арвінда Джайна, який допоміг Google видавати результати пошуку впродовж 300 мілісекунд, робота у техногіганті стала лише початком його розробки пошуковиків. Джайн побачив нагоду для себе в дещо іншому напрямі – використовувати ШІ для того, щоб допомагати співробітникам шукати необхідне серед усіх файлів і застосунків, які використовує компанія. У 2019-му Джайн зібрав Піюша Прахладку, Ті Ара Вішваната і Тоні Джентілкора, щоб разом заснувати Glean.

Засновники кажуть, що якщо їхній стартап не може знайти відповідь серед документів компанії, то він знайде співробітника організації, який, найімовірніше, зможе дати цю відповідь. На сьогодні послугами цього єдинорога користуються працівники таких компаній, як Okta, Grammarly і Databricks.

Gong

Спеціалізація: ПЗ для продажів

Інвестиції: $584 млн

Рік заснування: 2015

Кількість працівників: 1200

50 найперспективніших компаній, які будують бізнес на основі штучного інтелекту. Список Forbes /Фото 2

Фрази на зразок «А можна мені знижку?» чи «Може, знизите ціну?» можна знайти у розділі «Незадоволення цінами». Скріншот із сайту gong.io

ПЗ на основі ШІ від Gong автоматично записує продажі телефоном, робить скрипт таких розмов і аналізує їх зміст. Клієнти, такі як Zillow, використовують гнучку систему ключових слів стартапу, щоб фільтрувати ідеї, які постійно виникають під час таких видів продажів.

Фрази на зразок «А можна мені знижку?» чи «Може, знизите ціну?» можна знайти у розділі «Незадоволення цінами». Аміт Бендов і Ейлон Решеф, які заснували Gong у 2015-му, допомогли компанії досягти $7,3 млрд оцінки вартості.

Harvey

Спеціалізація: цифровий помічник для юристів

Інвестиції: $5 млн

Рік заснування: 2022

Кількість працівників: 11

Колишній адвокат Вінстон Вайнберг і ШІ-дослідник Габріель Перейра обʼєдналися, щоб у 2022-му заснувати Harvey. Вони швидко створили інструмент (чат-бот), який допомагає адвокатам і юристам.

Користувач може ввести у чат-бот свій запит і отримати, наприклад, умови для угоди оренди, які порушують закон. Фонд OpenAI і очільник відділу ШІ в Google Джефф Дін одним із перших підтримали стартап, вклавши у проєкт $5 млн.

Hugging Face

Спеціалізація: відкрита ШІ-бібліотека

Інвестиції: $160 млн

Рік заснування: 2016

Кількість працівників: 160

Hugging Face розробляє бібліотеку в стилі GitHub-ресурсів для машинного навчання. Компанію заснували Клемент Деланг, Жульєн Шомон і Томас Вульф спершу як застосунок-чат-бот. Мета засновників полягає у тому, щоб зробити доступними для всіх мовні, візуальні та аудіомоделі і дані заради розробки неупередженого ШІ.

Щодня понад 200 000 активних користувачів і 15 000 організацій використовують платформу для інтеграції штучного інтелекту у свої продукти і роботу. Microsoft, Bloomberg і Grammarly платять компанії за послуги.

ImagenAI

Спеціалізація: редагування фото

Інвестиції: $34 млн

Рік заснування: 2020

Кількість працівників: 54

Інструмент ImagenAI для редагування фотографій розуміє стиль фотографа після аналізу його попередніх робіт, а тому може відредагувати нові фото у відповідному стилі, зекономивши людині до 90% часу на обробку зображень.

Повторювані під час редагування дії фотографа виконуються автоматично програмою. Ізраїльський стартап, який заснували Йотам Гіл, Йоав Чай і Рон Орен, залучив $30 млн у грудні 2022-го від Summit Partners.

Inflection

Спеціалізація: розробник ШІ-моделей

Інвестиції: $225 млн

Рік заснування: 2022

Кількість працівників: 30

Співзасновник LinkedIn Рід Гоффман і співзасновник дослідницької лабораторії DeepMind (куплена Google у 2014-му) Мустафа Сулейман стоять за створенням Inflection. Свій продукт компанія ще не випустила і взагалі мало що розповідає про свої амбіції.

Відомо лише те, що вона планує створити інструмент для споживачів, який би спрощував взаємодію між людиною і машинами. Попри такі незначні результати, Inflection стала однією із небагатьох молодих компаній, яким вдалося залучити сотні мільйонів інвестицій, а саме $265 млн за оцінки в $1,2 млрд (згідно із PitchBook), для розробки передових ШІ-моделей.

Insitro

Спеціалізація: розробка ідей для ліків

Інвестиції: $700 млн

Рік заснування: 2018

Кількість працівників: 230

У 1995-му Дафні Коллер стала першою викладачкою машинного навчання у Стенфорді. В той час фраза «штучний інтелект» була забороненою, бо в минулому розробки ШІ розчарували інвесторів. Сьогодні науковиця використовує машинне навчання для аналізу закономірностей у людських генах і клітинах, щоб відкривати ідеї потенційних ліків.

Більшість нових ліків так ніколи і не отримують схвалення Управління з контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами, що може коштувати фармкомпаніям мільярди доларів і не один змарнований рік роботи. За словами Коллер, її пʼятирічний стартап Insitro, який оцінюють у $2,4 млрд, може допомогти фармацевтичним компаніям уникнути такого марнування ресурсів.

Ironclad

Спеціалізація: управління юридичними угодами

Інвестиції: $333 млн

Рік заснування: 2014

Кількість працівників: 472

50 найперспективніших компаній, які будують бізнес на основі штучного інтелекту. Список Forbes /Фото 3

ШІ може визначити 192 ключові елементи у контракті, порівняти контракт із попередньою домовленістю, яка привела до контракту, і позначити невідповідні умови. Скріншот із сайту ironcladapp.com

Перемовини, які зазвичай тривають годинами (і вимагають багато років юридичного досвіду), тепер можуть забирати не так багато часу і зусиль завдяки ШІ від Ironclad. Такі клієнти, як Reddit, Mastercard і L’Oréal, завантажують свої документи в систему Ironclad, яка перетворює їх на цифрові записи.

ШІ може визначити 192 ключові елементи у контракті, порівняти контракт із попередньою домовленістю, яка привела до контракту, і позначити невідповідні умови. Під керівництвом співзасновників Джейсона Боміга і Кая Ґоуґвілта стартап досягнув $3,2 млрд оцінки вартості.

Jasper

Спеціалізація: ПЗ для копірайтингу

Інвестиції: $143 млн

Рік заснування: 2021

Кількість працівників: 204

Оновити інформацію в соцмережі, написати пост для блогу і створити копію реклами – це основи маркетингу, які займають багато часу. Дворічний Jasper пропонує ШІ-копірайтера, який може виконувати цю роботу, даючи змогу працівникам звільнити час на цікавіші завдання.

Університетські друзі Дейв Рогенмозер, Кріс Галл і Джей Пі Морган вісім років випробовували різні ідеї, перш ніж зупинитися на концепції для Jasper. У стартапу близько 100 000 платних користувачів (Deloitte і Canva зазначені як такі на сайті компанії), він залучив $143 млн інвестицій, і нині його оцінюють у $1,5 млрд.

Midjourney

Спеціалізація: ШІ-генератор зображень

Інвестиції: $0

Рік заснування: 2021

Кількість працівників: 20

ШІ-генератор зображень від дослідницької лабораторії Midjourney став одним із найпопулярніших серед споживачів. Саме цей інструмент став автором вірусних зображень арешту Дональда Трампа і Папи Франциска у пуховику. На чолі із Девідом Гольцом, колишнім співзасновником компанії віртуальної реальності Leap Motion, стартап стверджує, що фінансує сам себе і не бере гроші у венчурних інвесторів.

MosaicML

Спеціалізація: інструменти для тренування ШІ-моделей

Інвестиції: $60 млн

Рік заснування: 2021

Кількість працівників: 60

Зі зростанням попиту на ШІ-моделі стає все дорожче і довше їх тренувати. Тут у гру вступає MosaicML. Цей стартап допомагає таким компаніям, як Stability AI і Replit, а також дослідникам різних закладів, зокрема Стенфорду, тренувати великі мовні моделі.

Він надає їм бібліотеку із 20 відкритими методами тренування і візуалізаційний інструмент, щоб допомогти дослідникам знайти і порівняти різні методи та обрати найкращий. Продавши свій попередній ШІ-стартап Nervana компанії Intel за $400 млн, Навін Рао і Ханлін Тан обʼєдналися із Джонатаном Франклом і Майклом Карбіном, щоб запустити MosaicML. Їхнє спільне дітище оцінюють у $222 млн.

Moveworks

Спеціалізація: автоматизована ІТ-підтримка

Інвестиції: $315 млн

Рік заснування: 2016

Кількість працівників: 540

Техпідтримка на основі ШІ від Moveworks покликана зменшити навантаження на ІТ-відділи компаній, чиї співробітники працюють дистанційно. Цей багатомовний чат-бот зʼєднується зі Slack, де він відповідає на запити, а його відповіді стають якіснішими з часом.

Наприклад, на початку користування чат-бот може відповісти на запит покроковою інструкцією, а з часом він може почати виконувати команди як особистий помічник. Moveworks, яку заснували у 2016-му Цзян Чен, Вайбхав Ніваргі, Варун Сінгх і Бхавін Шах, востаннє оцінювалася у $2,1 млрд.

Neeva

Спеціалізація: персоналізований пошуковик

Інвестиції: $78 млн

Рік заснування: 2019

Кількість працівників: 52

Компанію, яка пропонує пошуковик без реклами за підпискою, заснували колишній голова відділу реклами в Google Срідхар Рамасвамі і колишній очільник відділу монетизації Youtube Вівек Рангутанатан. Вона досягнула оцінки в $300 млн.

Neeva пропонує скомпоновану відповідь із цитатами перевірених джерел в інтернеті, а також може переглянути ваші особисті листи, календар і документи за запитом в тому самому пошуковому рядку.

OpenAI

Спеціалізація: розробник ШІ-моделей

Інвестиції: $11 млрд

Рік заснування: 2015

Кількість працівників: 375

Getty Images

Більшість інвестицій було залучено минулого року, коли світовими хітами стали продукти компанії, такі як генератор зображень DALL-E, розпізнавач голосу Whisper і чат-бот ChatGPT Фото Getty Images

Компанія OpenAI стала лідером серед приватних ШІ-компаній завдяки $11 млрд інвестицій переважно від Microsoft і оцінці вартості у $29 млрд. Більшість інвестицій було залучено минулого року, коли світовими хітами стали продукти компанії, такі як генератор зображень DALL-E, розпізнавач голосу Whisper і чат-бот ChatGPT.

Microsoft уже оголосила про інтеграцію чат-боту із пошуковиком Bing і пакетом Office. У березні компанія на чолі із Семом Альтманом оголосила про GPT-4, свою наразі найбільшу текстову модель.

Pachama

Спеціалізація: аналіз супутникових даних про ліси

Інвестиції: $79 млн

Рік заснування: 2018

Кількість працівників: 83

Коли компанії Кремнієвої долини, як-то Shopify і Airbnb, хочуть компенсувати свої вуглецеві викиди, вони йдуть до Pachama. Стартап використовує супутники, віддалені сенсори та ШІ, щоб оцінювати і моніторити вуглець, який зберігається у дощовому лісі та екосистемах в усьому світі.

Все це для того, щоб визначити, який проєкт з відновлення може «висмоктати» найбільше вуглецю, а отже, мати найбільш корисний вплив на планету. Корпорації купують у Pachama вуглецеві кредити. Співзасновники компанії, Дієго Саез Гіл і Томас Афталіон, які виросли у лісах Аргентини, допомогли стартапу досягти вартості $365 млн, за даними PitchBook.

PathAI

Спеціалізація: розробка ідей для ліків, діагностування

Інвестиції: $300 млн

Рік заснування: 2016

Кількість працівників: 250

Робота патолога дуже виснажлива: треба переглянути зразки із мільйонами клітин і, покладаючись на свій досвід, визначити, чи якісь із них є раковими. PathAI робить усе це за допомогою ШІ, використовуючи для звіту систему кольорів: рак – червоний, навколишні клітини – зелений, мертві клітини – чорний.

Це додаткова пара очей, які ніколи не втомлюються, помічають неправильний діагноз і звільняють час патологів для інших завдань. Після того як загальні інвестиції PathAI досягли $300 млн, її засновники, Ендрю Бек і Адітіа Хосла, оголосили про новий продукт, який виявляє і позначає пухлини восьми видів раку.

PolyAI

Спеціалізація: голосові чат-боти

Інвестиції: $70 млн

Рік заснування: 2017

Кількість працівників: 140

PolyAI робить голосових асистентів на основі ШІ, які насправді можуть зрозуміти південний акцент і відповіді, які складніші за «так» чи «ні». ШІ-агенти з обслуговування клієнтів, яких пропонує компанія, можуть за словами клієнтів визначати, хто з них найімовірніше укладе ділову угоду із компанією, а ще розуміють різні мови.

У лютому британський PolyAI оголосив про свій новий дослідницький обʼєкт в Нью-Йорку після того, як їхня команда R&D виросла удвічі за останні шість місяців. Нікола Мркшич, Цунг Хсіен Вен і Пей Хао Су заснували стартап, який, за даними PitchBook, востаннє оцінювали у $300 млн.

RevComm

Спеціалізація: ПЗ для аналізування голосу

Інвестиції: $13 млн

Рік заснування: 2017

Кількість працівників: 250

Цей токійський стартап продає ШІ-аналізатор голосу. Підʼєднайте ПЗ до своєї Zoom-зустрічі, і воно не лише зробить запис і скрипт розмови, а й надасть звіт про те, хто найчастіше говорив, швидкість мовлення кожного учасника і кількість вживання того чи іншого ключового слова.

Розумний аналіз голосу від RevComm зосереджений на визначенні, які комунікаційні стратегії спрацьовують, щоб команда продажів могла використовувати їх частіше. Засновник і гендиректор стартапу Такеші Аіда, згідно із PitchBook, залучив $13 млн інвестицій за оцінки вартості у $81 млн.

Runway

Спеціалізація: редагування зображень і відео

Інвестиції: $96 млн

Рік заснування: 2018

Кількість працівників: 44

Уявіть простіший у використанні Adobe для митців. Такий набір із 30 ШІ-інструментів і розробляє Runway, стартап, який оцінюють у $500 млн. ПЗ може видати зображення і відео на основі кількох слів і вмить змінити візуальні стилі.

Інструменти Runway використовувалися для створення візуальних ефектів у фільмі «Все скрізь і одразу», який виграв сім «Оскарів». Засновники компанії, Анастасіс Германідіс, Алехандро Матамала-Ортіз і Крістобаль Валензуела, всі іммігранти, познайомилися у школі мистецтв у Нью-Йорку.

Scale AI

Спеціалізація: провайдер маркованих даних

Інвестиції: $602 млн

Рік заснування: 2016

Кількість працівників: 600

Scale AI було засновано у 2016-му як провайдера людських ресурсів для виконання робіт, які не можуть бути виконані алгоритмами – по суті, антитеза ШІ. Але засновники Александр Вон і Люсі Гуо швидко зрозуміли, що люди незамінні у маркуванні даних для ШІ, який використовують у безпілотних автомобілях. Компанія скористалася бумом у цій сфері, ставши ключовим провайдером даних для генеративного ШІ. У 2021-му її оцінювали у $7,3 млрд.

Shield AI

Спеціалізація: ПЗ автономного захисту

Інвестиції: $520 млн

Рік заснування: 2015

Кількість працівників: 600

Повітряні сили й армія США та Збройні сили Бразилії покладаються на Hivemind, автономне ПЗ від Shield AI, яке здатне управляти літальними апаратами без допомоги людей-пілотів. Рій дронів чи винищувач F-16 – Hivemind може керувати різними видами повітряних суден самостійно, що дає їм можливість літати в зонах без GPS чи інших комунікацій, що є небезпечним для людей-операторів.

Коли оцінка Shield AI доросла до $2,3 млрд, у березні 2023-го брати Брендон і Раян Цен, які заснували компанію разом із Ендрю Рітером, підписали угоду із Boeing на оснащення бойових літаків штучним інтелектом.

Slingshot Aerospace

Спеціалізація: ПЗ для космічних симуляцій

Інвестиції: $83 млн

Рік заснування: 2017

Кількість працівників: 150

Slingshot Aerospace розробляє ПЗ типу Google Earth для всього – від низької земної орбіти до Місяця. Компанія створює мапу різних обʼєктів у космосі їхнього оточення. Дані у поєднанні із симуляціями і аналізом роблять управління супутниками і операції у космосі безпечнішими. Продукт, який працює як центр контролю польотів тільки у космосі, допомагає урядам і компаніям уникати зіткнень супутників. У Slingshot Aerospace є й інший продукт, який пропонує космічні симуляції, щоб навчити учнів і професіоналів (навіть новачків Космічних сил США) основ астродинаміки. Компанію заснували Мелані Стріклан, Девід Ґодвін і Томас Ашмен і, за даними PitchBook, її остання оцінка сягнула $190 млн.

Snorkel AI

Спеціалізація: ПЗ для маркування даних

Інвестиції: $135 млн

Рік заснування: 2019

Кількість працівників: 120

Snorkel AI допомагає компаніям адаптувати і використовувати моделі машинного навчання за допомогою свого флагманського ПЗ, яке автоматизує процес маркування сирих даних. Пʼять з десяти найкращих банків США використовують цей продукт, як і раковий центр Memorial Sloan Kettering, і Apple. Компанія вийшла із лабораторії ШІ Стенфордського університету, якою керували Александр Ратнер, Кріс Ре, Парома Варма, Брейден Генкок і Генрі Енгренберг. Snorkel AI оцінюють у $1 млрд.

Surge AI

Спеціалізація: ПЗ для маркування даних

Інвестиції: $0

Рік заснування: 2020

Кількість працівників: 30

Процес маркування даних від Surge AI тренує ШІ-моделі, допомагаючи їм зрозуміти суттєву різницю між фразами типу «він бомбезний» і «його бомбануло». Клієнти компанії, такі як Twitch, використовують її технологію для модерації контенту і клієнтської підтримки, але золотою жилою для Surge є співпраця із розробниками ШІ-моделей, як-то OpenAI, Anthropic і Google. Засновник стартапу Едвін Чен наразі може обходитися без сторонніх інвестицій у компанію.

Synthesia

Спеціалізація: створення штучних відео

Інвестиції: $67 млн

Рік заснування: 2017

Кількість працівників: 152

Щоб створити відео 120 мовами, просто напишіть сценарій (або дайте таке завдання ШІ-програмі), оберіть одного зі 100 готових персонажів (аватарів) і вуаля! Миттєве відео! Британську Synthesia засновала команда академіків і підприємців – Віктор Ріпарбеллі, Стеффен Тʼєррілд, Матіас Нісснер і Лоурдес Агапіто у 2017-му.

За оцінки в $350 млн вона залучила $66,5 млн інвестицій від таких інвесторів, як Kleiner Perkins, Google Ventures і Марк Кубан. Серед 35 000 клієнтів компанії є і великі організації, наприклад, Reuters і Accenture.

Tome

Спеціалізація: ПЗ для створення презентацій

Інвестиції: $81 млн

Рік заснування: 2020

Кількість працівників: 40

Забудьте про години роботи над ідеальною презентацією у PowerPoint. Введіть свій запит (може бути від одного речення до 25 сторінок) у ПЗ на основі ШІ від Tome, і воно за секунди зробить вашу презентацію. Можна скористатися кнопкою «Переписати», якщо потрібно щось виправити.

Це та сама технологія, яку Tome раніше використовував для перетворення юридичної абракадабри на просту англійську, створення миттєвих казок на ніч і 3D-прототипів. Стартап у 2020-му заснували Кіт Пейріс і Генрі Ліріані, нещодавно його оцінили у $300 млн.

Trigo

Спеціалізація: каси самообслуговування

Інвестиції: $205 млн

Рік заснування: 2017

Кількість працівників: 200

Trigo хоче, щоб ви пішли у свій місцевий супермаркет, взяли продукти з полиці і просто пішли. Але це не буде крадіжкою, адже Trigo використовує камери на стелях для того, щоб слідкувати за покупками людей і прибрати традиційні каси із рівняння.

Ізраїльський стартап, який нещодавно оцінили у $350 млн, вже підписав на свої послуги відомі мережі супермаркетів, серед яких британська Tesco, REWE у Німеччині і ALDI Nord у Нідерландах. Гендиректор Майкл Габей заснував Trigo разом із братом Даніелем, технічним директором компанії.

Unlearn.AI

Спеціалізація: прогнозування клінічних випробувань

Інвестиції: $85 млн

Рік заснування: 2017

Кількість працівників: 60

Наступного разу, коли ви запишитеся на участь у випробуваннях ліків, у вас може зʼявитися брат чи сестра-близнюк. Unlearn.AI створює цифрових близнюків пацієнтів, щоб передбачити, як їхнє здоровʼя може змінитися з часом – в цьому, звісно, компанії допомагає ШІ.

Unlearn.AI співпрацює із фармацевтичними компаніями і створює їм цифрових близнюків учасників рандомізованих контрольованих клінічних випробувань. Технологія дає можливість швидше завершити набір на випробування, бо їй потрібні менші контрольні групи, ніж зазвичай, але вона все одно дає надійні результати (які також приймають регуляторні органи). Unlearn.AI, яку заснували Аарон Сміт, Чарльз Фішер і Джон Волш, у 2023-му оцінили у $265 млн.

Vannevar Labs

Спеціалізація: ПЗ для оборонної розвідки

Інвестиції: $91 млн

Рік заснування: 2019

Кількість працівників: 70

Флагманське ПЗ Decrypt стартапу Vannevar Labs використовується на 15 американських військових базах в усьому світі. Decrypt допомагає працівникам розвідки знаходити закономірності у потоках інформації про поля бою, перекладати документи з іноземних мов і знаходити потрібні файли. Повітряні сили США, приміром, використовують Decrypt для аналізування технічних документів про російські протиповітряні системи.

До заснування Vannevar Labs, який нині оцінюють у $575 млн, гендиректор стартапу Бретт Гренберг сам інвестував у стартапи, працюючи на венчурний підрозділ ЦРУ, а президент Vannevar був працівником розвідки, який займався контртероризмом.

Vectra AI

Спеціалізація: виявлення кібератак

Інвестиції: $350 млн

Рік заснування: 2012

Кількість працівників: 617

Vectra AI, яку заснував Хітеш Шет, захищає компанії від кібератак. Оборонне ПЗ компанії відслідковує тактики, техніки і процеси, які зловмисники використовують для проникнення в системи організацій.

Аналізуючи поведінку злочинців у реальному часі, Vectra AI також визначає нагальні кіберзагрози, щоб не дати їм перерости у проникнення в компʼютерну мережу організації. Згідно із PitchBook, після інвестицій від Blackstone стартап оцінили у $1,1 млрд.

VIZ.AI

Спеціалізація: виявлення хвороб

Інвестиції: $254 млн

Рік заснування: 2016

Кількість працівників: 395

Алгоритм Viz.ai може помітити захворювання і координувати план лікування пацієнта. Останній діагностичний інструмент компанії може виявити гіпертрофічну кардіоміопатію (найбільш поширена генетична хвороба серця), яка має мало симптомів і може бути недіагностованою роками. Засновану двома лікарями, гендиректором Крісом Менсі і технічним директором Девідом Ґоланом, компанію оцінюють у $1,2 млрд.

Waabi

Спеціалізація: технологія безпілотного водіння

Інвестиції: $84 млн

Рік заснування: 2021

Кількість працівників: 110

Піонерка досліджень технологій безпілотного управління автомобілями Ракель Уртасун заснувала Waabi, ШІ-компанію, яка розробляє автопілот для поїздок на великі дистанції. ПЗ компанії усуває потребу у широких випробуваннях на реальних дорогах, адже воно тренує ШІ на точних симуляціях ситуацій, які трапляються на справжніх автошляхах.

Накинувши оком на комерційну доставку, компанія уклала угоду про співпрацю з OEM-виробниками, такими як Volvo Group, і залучила $84 млн у раунді фінансування, який очолила фірма Khosla Ventures.

Weights & Biases

Спеціалізація: інструменти для розробки ШІ

Інвестиції: $200 млн

Рік заснування: 2017

Кількість працівників: 200

Компанія Weights & Biases, яку заснували Лукас Бівальд, Кріс ван Пельт і Шон Льюїс, допомагає інженерам машинного навчання слідкувати за використаними даними, автоматизувати свою роботу і створювати колабораційні дошки для команд. OpenAI, Lyft і ToyotaGitHub є клієнтами компанії. Інвестори оцінили стартап у понад $1 млрд.

Writer

Спеціалізація: ПЗ для копірайтингу

Інвестиції: $26 млн

Рік заснування: 2020

Кількість працівників: 52

Writer розробляє для компаній програмне забезпечення із генеративним ШІ, яке створює маркетингові кампанії, інформацію для клієнтів і про продукти так, щоб відтворити голос конкретної компанії.

Це ПЗ здатне обробити різноманітні види даних, від відео до таблиць і баз даних, тому Writer налаштований не лише на brand voice, а й на унікальні сценарії використання (use cases). Компанію заснували Мей Хабіб і Васім Алшикх, і нещодавно її оцінили у $155 млн.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні