Категорія
Новини
Дата

Від початку війни «Укрзалізниця» евакуювала на захід України 4 млн людей, близько 600 000 – у сусідні країни

АТ «Укрзалізниця» з 24 лютого евакуювала в західні області України 4 млн людей. Ще близько 600 000 вивезли в сусідні країни. Про це повідомив очільник УЗ Олександр Камишін в інтервʼю виданню «Медуза».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Евакуація проводиться за бюджетні кошти. Назад потяги повертаються з гуманітарними вантажами, які перевозять безкоштовно. «Понад пʼять тисяч вантажних вагонів із гуманітарними вантажами у нас уже проїхали із заходу на схід. Половина — це їжа, решта — медикаменти, одяг, дитяче харчування, гігієна», — сказав Камишін.
  • На піку евакуації УЗ перевозила 192 000 пасажирів на день. Окремі вокзали відправляли й приймали по 70 000 на день.
  • Зараз евакуація менш активна, говорить Камишін. «Сьогодні у нас є один евакуаційний поїзд із Покровська Донецької області до Львова. Сьогодні на ньому приїхали 440 людей, учора 400. Були дні, коли у нас цим потягом їхали лише 39 осіб. Зараз новий сплеск, бо йдуть інтенсивні бойові дії на Донбасі. Далі, якщо ми бачитимемо необхідність, ми готові призначати евакуаційні поїзди миттєво. Ми стали дуже гнучкими», — говорить очільник УЗ.

Контекст

Після початку повномасштабної війни РФ проти України понад 7,7 млн українців стали внутрішньо переміщеними особами. За даними МОМ, частка переселенців у загальній кількості населення України зросла до 17,5%, тобто кожна шоста людина стала внутрішньо переміщеною особою.

Мінцифри створило спеціальний сайт, на якому відображається кількість місць, які кожна область може запропонувати для безкоштовного розселення тимчасово переміщених громадян України. 

Роботу УЗ забезпечує 234 000 працівників. Після вторгнення близько 7300 співробітників пішли на війну, 141 особа загинула, 197 поранено, за словами Камишіна.

«Але в кадрах ми укомплектовані. Є люди, які тимчасово, якщо можна так сказати, недозавантажені роботою, але продовжуємо їх тримати в штаті, виплачувати зарплату вчасно та в повному обсязі. Ми — держкомпанія, зарплати у нас невеликі, але всім своїм співробітникам, до яких ми ставимося з великою повагою, ми гарантуємо стабільну роботу та зарплату. Стабільність у воєнний час — це дуже важливо», — сказав він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні