Категорія
Новини
Дата

Не вистачає замовлень і грошей на зарплати. Чого потребує малий бізнес під час війни – дослідження

Майже половині малого бізнесу в Україні не вистачає замовлень, клієнтів за кордоном шукають 45%. Кожен четвертий підприємець потребує грошей на зарплати, обладнання, сировину та матеріали. Про це йдеться в дослідженні платформи Keep Going, яка допомагає малому бізнесу під час війни.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними Keep Going, 40% невеликих бізнесів потрапили або досі перебувають у зоні бойових дій, при цьому переїхали до інших регіонів лише 16% опитаних. 
  • Серед основних проблем, окрім пошуку нових клієнтів, – пошкоджена логістика, наближеність бойових дій, втрата команди, знищення або пошкодження підприємства.
  • Найбільше потребують допомоги наразі на Київщині, Харківщині, Одещині, Дніпровщині та в Донецькій області. 
  • «Необхідно запустити ланцюгову реакцію відновлення підприємницького духу тих, хто примножує наші зусилля в допомозі захисникам України. Підтримка середнього класу під час війни наблизить нашу перемогу, а після – прискорить відновлення країни», – зазначив Дмитро Сергієв, український IT-підприємець та засновник проєкту Keep Going.
Не вистачає замовлень і грошей на зарплати. Чого потребує малий бізнес під час війни – дослідження /Фото 1
Не вистачає замовлень і грошей на зарплати. Чого потребує малий бізнес під час війни – дослідження /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд

Методологія

Опитування було проведено БФ Keep Going методом самозаповнення анкети на сайті фонду з 20 квітня по 24 травня 2022 року. Вибірка: 307 респондентів, представників малого бізнесу, які звернулися за допомогою до фонду.

Контекст

Малий бізнес зазнав колосальних втрат у зв’язку з війною. За даними Європейської бізнес асоціації, 15% підприємств втратили понад $100 000, 28% – від $10 000 до $50 000, 40% – до $10 000. При цьому у кожного п’ятого втрати сталися безпосередньо внаслідок бойових дій. Сума збитків, яких було завдано підприємствам, становить близько $2 млн. Водночас тільки 6% змогли пройти перші два місяці війни без втрат.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні