Категорія
Новини
Дата

Маріуполь, Буча, Ізюм. Як проходила евакуація українців з окупованих міст і гарячих точок

30 автобусів евакуювали громадян та літніх осіб із Бучі під час другого етапу масштабної евакуації громадян з Ірпеня, Ворзеля, Бучі, Гостомеля та Бородянки, повідомляє Національна поліція. 44 автобуси евакуювали людей з Ізюму, але російська сторона не дотрималася умов «зеленого коридору» і продовжувала авіаудари. Найгірше в Маріуполі – туди не потрапила питна вода і гуманітарна допомога, а людей не евакуювали, повідомила віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Понад 2000 громадян і будинок літніх осіб евакуювали з Бучі Київської області. Автобуси доставили жінок, дітей, постояльців будинку для літніх осіб.
  • Евакуйованих мешканців зустрічають гарячим чаєм, працює польова кухня, громадянам надають теплі речі. На місці також працюють медики та психологи.
  • Російськи війська нанесли авіаудар під час евакуації людей у місті Ізюмі, повідомляє поліція Харківської області. «Ніхто з числа особового складу Ізюмського районного управління поліції та цивільного населення не постраждав», – написали у поліції.
  • Попри це з Ізюму виїхали 44 автобуси, вдалося евакуювати понад 1600 людей. Також доставили гуманітарний вантаж із Харкова, повідомив голова Харківської облдержадміністрації Олег Синєгубов.
  • «Частина людей, за бажанням, залишилися в Ізюмському районі, але більш безпечних місцях. Інших – доправили до сусідньої області. Усім евакуйованим надали тимчасові місця перебування», – написав Синєгубов.
  • Жодну людину не вдалося евакуювати гуманітарним коридором з Маріуполя до Запоріжжя. Гуманітарна допомога і вода також не змогли потрапити до міста, повідомила Верещук. «300 000 людей сьогодні страждають від відсутності води, від холоду й від голоду», – сказала Верещук.
  • Єдиний шлях евакуюватися з Маріуполя станом на 10 березня – наземний шлях із Маріуполя до Запоріжжя через Оріхів і Пологи. Всі решта шляхів знищені або заміновані.

Контекст

9 березня Україна та РФ погодили припинення вогню з 9:00 до 21:00 для евакуації населення шістьма гуманітарними коридорами. Люди могли евакуюватися маршрутами із Енергодару, Сум, Маріуполя, Волновахи, Ізюму та Київської області.

О 06:30 Україна отримала повідомлення від РФ щодо погодження раніше запропонованих маршрутів, а також направлення листа до Червоного Хреста з таким погодженням.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні