Категорія
Новини
Дата

Майже 80% українців у разі отримання громадянства США чи членів ЄС все одно залишилися б в країні – опитування КМІС

3 хв читання

Більшість українців (79%) стверджують, що навіть у разі отримання громадянства США або країни ЄС вони би все одно залишилися в Україні, про це свідчить опитування Київського міжнародного інтитуту соціології. Це на 12% менше , ніж у вересні 2022 року. Готовність переїхати за кордоном порівняно із вереснем 2022 року зросла до 19%, проте, лишається помітно нижчою, ніж було у 2020 році.

Відтік населення, особливо молодих українців, є постійною українською проблемою, яка особливо загострилася після повномасштабного вторгнення.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Зокрема, у жовтні 2020 КМІС у відповідь на запитання «А якби Вам зараз без умов надали громадянство США або ЄС, Ви б поїхали для постійного проживання в ці країни?» 28% серед усіх дорослих українців готові були виїхати жити закордон. 
  • У вересні 2022 року, тобто через пів року після повномасштабного вторгнення, частка тих, хто хотів переїхати закордон, скоротилася до 7% (зниження відбулося, зрозуміло, і через те, що частина людей, що бажали переїхали, здійснили своє бажання на тлі вторгнення, але також значною мірою – і через зростання патріотизму та оптимізму щодо майбутнього України). Тих хто, хто готовий був залишитися був 91%.
  • У вересні 2024 року КМІС знову поставив це запитання і кількість охочих поїхати становила вже 19%, тих, хто волів би залишитися було 79%.
Інфографіка: КМІС

Чи переїхали б жити до США / ЄС, якби без умов отримали громадянство Інфографіка: КМІС

  • У всіх регіонах є тренд до зростання частки тих, хто готовий переїхати закордон, але, всюди (крім Сходу) поточний показник нижче, ніж у 2020 році (на Сході показники такі самі, як і були в 2020 році). І у всіх регіонах абсолютна більшість (від 75-81%) не хотіли би переїжджати закордон, а хочуть лишатися в Україні.
Інфографіка: КМІС

Чи переїхали б жити до США / ЄС, якби без умов отримали громадянство, у регіональному вимірі Інфографіка: КМІС

  • Серед усіх вікових категорій також є зростання частки тих, хто хотів би переїхати закордон, проте серед усіх категорій 74-86% хочуть залишатися жити в Україні. Цікавими є настрої серед молоді України. Серед 18-29 річних українців у 2020 році майже половина (46%) хотіли би переїхати закордон. До вересні 2022 року показник знизився до 13%, далі до вересні 2024 року він зріс до 26%. Хоча зростання відчутне, але все одно 74% українців у віці до 30 років хочуть лишатися в Україні. Подібний тренд характерний і для 30-44 річних (серед яких наразі 75% не хочуть переїжджати з України).
  • Гендерний розподіл виглядає таким чином, що переважна більшість чоловіків 25-55 років (70%) не хотіли би переїжджати з України. Хотіли би – 27%. Серед жінок у віці 25-55 років 80% не хотіли би переїжджати з України, хотіли би – 18%. У 2020 році також помітно більше чоловіків хотіли би переїхати закордон, ніж жінок. Водночас у будь-якому випадку переважна більшість українських чоловіків мобілізаційного віку навіть за наявності легальних можливостей не хотіли би покидати Україну.
Інфографіка: КМІС

Чи переїхали б жити до США / ЄС, якби без умов отримали громадянство, серед чоловіків і жінок у віці 25-55 років Інфографіка: КМІС

Контекст

 КМІС провів всеукраїнське опитування громадської думки упродовж 1-6 вересня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів у всіх регіонах України було опитано 1022 респондентів. 

Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, яка контролювалася Урядом України. Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,3) не перевищувала 4,1% для показників, близьких до 50%, 3,5% для показників, близьких до 25%, 2,5% — для показників, близьких до 10%, 1,8% — для показників, близьких до 5%.

У червні Рада ЄС ухвалила рішення продовжити тимчасовий захист ще на рік – з 5 березня 2025 року до 4 березня 2026 року, для більш ніж 4 млн українських біженців. Зараз тимчасовим захистом у ЄС користуються майже 4,2 млн переміщених з України осіб, серед яких одна третина – діти.

За даними МЗС, загалом за кордоном перебуває близько 7,5 млн громадян України, більша частина з яких виїхали вимушено через російське вторгнення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд