Категорія
Новини
Дата

Майже половина українців вважають, що за президентства Зеленського ситуація в економіці погіршилася – КМІС

1 хв читання

Майже половина опитаних українців (49%) вважають, що ситуація в економіці за п'ятирічний період президентства Володимира Зеленського погіршилася. Одна з причин – війна, свідчить опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведене 16–22 травня. 

Ключові факти

  • Те, що за останні пʼять років ситуація в економіці покращилася, вважають 17% респондентів, не змінилася – 21%. 
  • 49% вважають, що ситуація погіршилася, проте з них 16,5% пов’язують це насамперед із повномасштабним вторгненням, а 23% – насамперед із помилковими діями влади. Ще 9% назвали обидві причини.
Майже половина українців вважають, що за президентства Зеленського ситуація в економіці погіршилася – КМІС /Фото 1
  • «Після повномасштабного вторгнення ми фіксували парадоксальну ситуацію, коли об’єктивно ситуація в економіці стала однозначно гіршою, але громадськість краще її оцінювала, ніж до вторгнення», – йдеться у коментарі КМІС. 

Методологія

Опитування проводилося КМІС упродовж 16–22 травня 2024 року методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки. Було опитано 1002 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України.

У респондентів, зокрема, запитали про зміни в економіці за останні пʼять років з фокусом-поясненням, що йдеться про умови для розвитку, прозорість правил, справедливе ставлення до бізнесу. У разі, якщо респонденти бачили погіршення, соціологи уточнювали, з чим саме це скоріше пов’язано.

Контекст

Попри війну, українська економіка почала відновлюватись. Темпи зростання ВВП у 2023 році досягли 5,3%. За січень–квітень цього року зростання оцінюється на рівні 4,4% [±1%] у порівнянні з відповідним періодом минулого року, за даними Мінекономіки.

Зростання економіки у квітні сповільнилося в порівнянні з березнем (4,6%). Це відбувається на тлі проблем з електрогенерацією через російські обстріли та дефіцитом кваліфікованих кадрів у промисловості.

Водночас після двох місяців позитивних настроїв поспіль у травні бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності. За даними НБУ, індекс очікувань ділової активності (ІОДА) у травні знизився до 48,0 з 52,3 у квітні. У травні минулого року ІОДА залишався вище нейтрального рівня (50 пунктів) і становив 50,5.

Ускладнили економічну активність, зокрема, обстріли інфраструктурних об’єктів та дефіцит електроенергії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні