Категорія
Новини
Дата

Понад 60% українців оцінюють економічну ситуацію в країні як погану – опитування

2 хв читання

Більшість опитаних українців (64%) скептично оцінюють економічну ситуацію в країні і вважають її «дуже поганою» або «досить поганою», про це свідчать дані соцопитування Центру Разумкова, яке було проведене з 6 до 12 червня.

Майже третина респондентів (30%) оцінюють ситуацію як «не погану і не добру» і лише 3% – як «добру» або «дуже добру».

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Рівень добробуту власної родини, як правило, громадянами оцінюється краще, ніж економічна ситуація в країні. Згідно із результатами, лише 37% оцінювали його як «дуже» або «досить» поганий, 47% – як «не поганий і не добрий», 14% – як «добрий» або «дуже добрий». 
  • До початку повномасштабної війни громадяни не надто вірили у швидкі зміни в економічній сфері. Станом на червень частка тих, хто вважає, що ситуація в економіці протягом трьох місяців зміниться на краще, становить 7%, тих, хто очікує, що вона погіршиться – 34%, а частка тих, хто вважає, що вона не зміниться – 46%.
  • Після початку широкомасштабної війни спостерігалося істотне покращення економічних очікувань у середньостроковій (два–три роки) перспективі. Однак у подальшому цей оптимізм знизився, і у червні покращення очікували 29% респондентів. Частка тих, хто очікує погіршення ситуації, становить 25%, а тих, хто вважає, що ситуація не зміниться – 19%.
  • Частка тих, хто вважає, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі, менша, ніж частка тих, хто дотримується думки, що вони розвиваються в неправильному напрямі (відповідно 33% і 47%). Але їх співвідношення все ж залишається кращим, ніж перед початком повномасштабної війни (у грудні 2021 року – відповідно 20% і 65,5%).
  • Серед державних і суспільних інститутів найчастіше довіра висловлюється до Збройних сил України (90% опитаних). Водночас президенту України довіряють 50%.
  • Більшість респондентів висловлюють недовіру державному апарату (чиновникам) – йому не довіряють 78,5% опитаних.
  • Ставлення до проведення загальнонаціональних виборів в Україні до завершення війни здебільшого негативне (59%), позитивно оцінюють цю ідею 22% опитаних. Негативне ставлення до виборів під час війни зумовлене тим, що відносна більшість (46%) громадян вважає, що такі вибори розʼєднають українське суспільство.
  • Наразі 80% опитаних вірять у перемогу України у війні, не вірять – 12%.

Контекст

Майже половина опитаних українців (49%) вважають, що ситуація в економіці за пʼятирічний період президентства Володимира Зеленського погіршилася. Одна з причин – війна, свідчить опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС). Натомість 17% респондентів вважають, що за останні пʼять років ситуація в економіці покращилася, не змінилася – 21%. 

Реальний ВВП України за підсумками першого кварталу 2024 року зріс на 6,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це свідчать оперативні дані Державної служби статистики.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд