Рада ЄС продовжила тимчасовий захист для українських біженців до березня 2026 року /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Рада ЄС продовжила тимчасовий захист для українських біженців до березня 2026 року

1 хв читання

Getty Images

Рада ЄС ухвалила рішення продовжити тимчасовий захист ще на рік – з 5 березня 2025 року до 4 березня 2026 року, для більш ніж 4 млн українських біженців, повідомила пресслужба інституції.

Зараз тимчасовим захистом у ЄС користуються майже 4,2 млн переміщених з України осіб, серед яких одна третина – діти.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • Ухвалене Радою ЄС рішення про продовження не змінює рішення від березня 2022 року щодо категорій осіб, на яких поширюється тимчасовий захист.
  • «День за днем ​​Росія тероризує український народ бомбардуваннями… Ті, хто втік від російської агресії, можуть і надалі розраховувати на нашу солідарність», – сказала державний секретар Бельгії з питань притулку та міграції Ніколь де Мур.
  • Тимчасовий захист забезпечує негайний та колективний захист великої групи переміщених осіб, які прибувають до ЄС та не мають змоги повернутися до країни свого походження.
  • Система знижує тиск на національні системи надання притулку, оскільки заяви не повинні розглядатись індивідуально. Люди, які мають тимчасовий захист, користуються тими самими правами по всьому ЄС. 
  • Ці права включають право на: проживання, доступ до ринку праці і житла, медичну допомогу, соціальну допомогу, доступ до освіти для дітей.
  • Закон ЄС про тимчасовий захист визначає мінімальні стандарти захисту. Фактичний рівень допомоги може змінюватись від однієї держави-члена до іншої.
  • Відповідно до своїх національних процедур державам-членам, можливо, доведеться ухвалити додаткові акти щодо реалізації цього рішення.

Контекст

Тимчасовий захист – це надзвичайний механізм ЄС, який активується у виняткових обставинах, повʼязаних із масовим надходженням біженців. Директиву ЄС про тимчасовий захист було прийнято у 2001 році після широкомасштабного переміщення населення через збройний конфлікт на Західних Балканах.

ЄС увів у дію Директиву про тимчасовий захист одностайним рішенням держав-членів 4 березня 2022 року, строк її дії був автоматично продовжений на один рік, а далі – ще на рік, до березня 2025 року. Згодом Єврокомісія ініціювала продовження тимчасового захисту до березня 2026 року.

Після двох років повномасштабної війни з Росією за кордоном залишаються близько 4,6 млн українців. Більшість з них планують повернутися, але чим довше триває війна, тим більше біженців змінюють свою думку і вирішують залишитися за кордоном назавжди. Також є процес «заміни» біженців – бажаючі повертатися їдуть до України, а виїжджають ті, хто хоче жити за кордоном, свідчить дослідження Центру економічної стратегії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд