Категорія
Новини
Дата

Найбільша угода в ігровому секторі. Microsoft купує розробника ігор Activision Blizzard за $68,7 млрд. Що потрібно знати

Корпорація Microsoft купує компанію Activision Blizzard — розробника ігор Warcraft, Diablo та Call of Duty. Сума угоди — $68,7 млрд ($95 за кожну акцію Activision Blizzard).

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Microsoft стане третьою ігровою компанією у світі за розміром виторгу. Вона поступатиметься лише китайській Tencent та японській Sony, ідеться в блозі Microsoft: «Це придбання прискорить зростання ігрового бізнесу Microsoft на мобільних пристроях, ПК, консолях і хмарах, а також створить будівельні блоки для метавсесвіту».
  • Гендиректор Activision Blizzard Боббі Котик залишиться на посаді. Після закриття угоди бізнес Activision Blizzard буде звітувати перед Філом Спенсером, генеральним директором Microsoft Gaming. «Оскільки ми надаємо всім можливість грати, ми можемо створити найкращу, найцікавішу та найвеселішу екосистему розваг у будь-якій точці Землі (і за її межами). Ми не можемо дочекатися, щоб створити майбутнє разом», — твітнув Спенсер.
  • Ігрові франшизи Activision Blizzard зʼявляться в Xbox Game Pass — каталозі відеоігор від Microsoft. Також Microsoft отримає кіберспортивну лігу Major League Gaming.
  • Угоду планують закрити у 2023-му фінансовому році після схвалення регуляторами.

Контекст

Activision Blizzard виникла у 2008 році в результаті злиття Activision і Blizzard Entertainment. Остання з 1991-го змінила кілька власників, а на момент злиття була частиною французького медіаконгломерату Vivendi Universal. Вартість угоди становила $18,9 млрд. Злиття було важливим для обох: Blizzard витрачав роки на розробку. Activision урівноважила фінансові показники своїми хітами – наприклад, щорічно випускаючи ігри з серії Call of Duty.

Компанія розробляє та розповсюджує відеоігри та інші сервіси смартфонів, консолей та ПК. Також вона отримує дохід від кіберспортивних ліг, продає цифрову рекламу та внутрішньоігровий контент. У штаті працює 10 000 осіб, а ігри мають аудиторію у майже 400 млн активних користувачів. Чистий дохід видавця у 2020-му становив $8,1 млрд. На фоні новини акції зросли на 38% до $90 за штуку.

Як було раніше? З 2019-му акції Activision Blizzard трясло в лихорадці. Першим ударом став розрив відносин із розробник ігор Bungie. Через це Activision Blizzard масово звільняв працівників. Через дискримінацію у липні 2021 року департамент захисту трудових та житлових прав Каліфорнії подав до суду на Activision Blizzard. У позові зазначалося, що жінки заробляли менше за чоловіків, піддавалися сексуальним домаганням тощо.

У листопаді 2021 року WSJ писав, що Боббі Котик кілька років знав про скарги на сексуальні домагання у компанії й сам звинувачувався у жорстокому поводженні зі співробітницями. Після отримання судового позову компанія заявила, що виплатить постраждалим співробітникам $18 млн.

Для Microsoft виторг від компʼютерних ігор не був основним заробітком. Найбільше грошей компанії приносять офісні продукти та хмарні послуги, серверні продукти та Windows – загалом $168 млрд у 2020-му.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні