Геннадій Буткевич, співвласник мережі магазинів АТБ. /з особистого архіву
Категорія
Новини
Дата

Футбольный клуб для співвласника АТБ. Навіщо мультимільйонер Геннадій Буткевич купив «Полісся»

Геннадій Буткевич, співвласник мережі магазинів АТБ. Фото з особистого архіву

Мільйонер із двадцятки найбагатших списку Forbes, співвласник мережі магазинів АТБ Геннадій Буткевич купує у Житомирської міської ради футбольний клуб «Полісся». Навіщо він бізнесмену

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Інвесткомпанія BGV Group, яка належить Буткевичу, підписала меморандум із міською та обласною радами Житомира про продаж «Полісся». Угода ще не закрита, і BGV Group не розкриває її деталі. Прессекретар BGV Group Олег Зонтов каже, що деталі купівлі з'являться в середині жовтня.

Клуб втратив 6 млн грн у 2020 році, за даними «Спарк-Інтерфакс». «Досі клуб повністю фінансувався з міського бюджету», – каже директор «Полісся» Володимир Загурський. 20% міського бюджету Житомира, які виділяють на спорт, йшли на потреби команди – це понад 4 млн грн в 2020 році. Буткевич почав інвестувати в клуб влітку минулого року, каже Загурський. Але суму він не уточнив.

За скільки BGV Group купила футбольний клуб? Оцінити «Полісся» складно, вважає Максим Мотін, керівник курсу спортивного менеджменту і маркетингу sportsed.org. Клуб втрачає гроші, тому, за словами Мотина,це соціальний проект для бізнесмена. «Буткевич взагалі любить спорт. Він захоплюється гольфом, боксом і тенісом. Футбол йому теж цікавий», – каже Мотін. В Україні футбол – не бізнес, а іграшка олігархів, вважає Сергій Фурса, заступник директора з цінних паперів Dragon Capital. «Клуб буде приносити Буткевичу тільки збитки», – говорить він.

Футбольный клуб для співвласника АТБ. Навіщо мультимільйонер Геннадій Буткевич купив «Полісся» /Фото 1

Інвесткомпанія BGV Group, яка належить Буткевичу, підписала меморандум із міською та обласною радами Житомира про продаж «Полісся». Угода ще не закрита, і BGV Group не розкриває її деталі. Фото за facebook сторінки Сергія Войцеховського.

Мінімальні інвестиції, які буде вкладати Буткевич, близько $2 млн на рік, вважає Мотін. «Це щорічний бюджет клубу першого дивізіону», – каже він. Подальші інвестиції залежать від амбіцій інвестора: якщо клуб захоче потрапити в прем'єр-лігу, то його мінімальний бюджет виросте до майже $3 млн. «Перед «Поліссям» не стояло завдання потрапити до прем'єрліги, – каже Загурський. – Новий власник дасть нову стратегію».

Футбольний клуб з'явився в 1959 році, але не грав на професійному рівні з 2005-го по 2016 рік. Зараз він виступає в Першій лізі України. В основному складі 20 осіб, їхня вартість €3,88 млн, за данимиTransfer markt. Владислав Огиря – найдорожчий гравець клубу, його трансферна вартість €800 000.

З червня 2021 року тренером команди став Юрій Калитвинцев. До «Полісся» він тренував команди «Олімпік», «Динамо» (Москва), очолював збірну України, «Динамо-2», «Волгу» і «Закарпаття».

Forbes оцінює статки Буткевича в $530 млн. Він володіє АТБ і вкладає в родовища рідкоземельних металів, урану і графіту в Житомирській і Кіровоградській областях. Буткевичу також належать Спортивний клуб «Восхід» і Кінний клуб сімейного типу «Equides Club», де проводять змагання з гольфу і боксу.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні