Категорія
Новини
Дата

Мінекономіки показало негативний вплив на ВВП та інфляцію додаткового податку на імпорт

За оцінкою Міністерства економіки, введення додаткового збору на імпортні операції могло би призвести до прискорення інфляціі та додаткових втрат ВВП. Відповідні розрахунки у коментарі Forbes привів перший заступник міністра економіки Денис Кудін.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За оцінками Мінекономіки, яке виступило проти ідеї із введенням збору у 10% на операції з купівлі валюти під імпорт, вплив такого рішення на інфляцію складає додатково 1,75–2,22% до індексу споживчих цін (у розрахунку грудень до грудня попереднього року). Потенційні додаткові втрати ВВП оцінюються 0,4–1,1%.
  • Кудін зазначив, що за розрахунками міністерства, український бізнес у середньому використовує майже 20% імпортної продукції. Введення додаткового оподаткування імпорту мало би найбільший негативний ефект для машинобудування, виробництва гумових і пластикових виробів, текстильного виробництва та фармацевтики. Ці галузі мають найбільшу частку імпортної складової, каже Кудін. 
  • Подорожчання імпорту призвело б до зростання собівартості продукції. В умовах відсутності альтернатив заміни через проблеми та здорожчання логістики, втрата частини потужностей та постачальників означає зниження конкурентоспроможності продукції вітчизняного виробника порівняно з імпортними аналогами, зазначив замміністра.
  • Інший негативний фактор – зростання внутрішніх цін на певні види продукції. За оцінками Мінекономіки, на внутрішньому ринку понад 20% продукції, яку споживає населення, імпортного походження. Відтак, результатом може стати обмеження доступу до життєво необхідних товарів для населення, каже Кудін. 

Контекст 

Наразі уряд вирішив не впроваджувати додаткове оподаткування імпорту в розмірі 10%, предметні обговорення якого почалися на початку серпня. До цього з подібною ідеєю неодноразово виступав Нацбанк, її підтримав Офіс президента. Відповідний законопроєкт підготував Мінфін, який обережно коментував цю ініціативу.

Мета введення такого збору – демотивувати бізнес, повʼязаний з імпортом. Це мало б допомогти втримати курс гривні за рахунок скорочення попиту на валюту з боку імпортерів та збільшити надходження до бюджету. За розрахунками Нацбанку, додатковий «імпортний» податок мав би приносити бюджету щомісяця 15–18 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні