Категорія
Новини
Дата

Мінфін представив послам G7 плани щодо реформування митниці

1 хв читання

Міністр фінансів Сергій Марченко презентував послам та представникам місій країн-членів G7 в Україні своє бачення та плани щодо подальшого впровадження реформи митниці, повідомляє пресслужба відомства. Мінфін продовжує роботу над імплементацію митного законодавства ЄС.

Реформування митниці передбачено планом України в рамках Ukraine Facility, Національною стратегією доходів на 2024-2030 роки, а також є одним із структурних маяків в рамках програми МВФ Extended Fund Facility.  

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Обговорення Мінфіну та послів G7 стосувались кроків уряду у розвитку та реформуванні Державної митної служби, а також концепції прозорого відбору керівництва митниці.  
  • За словами Марченка, реформування Держмитслужби є одним із пріоритетів України у процесі інтеграції в ЄС. 
  • «Ми маємо на меті трансформацію української митниці у східний кордон Європи за стандартами ЄС і водночас посилення її безпекової функції», – зазначив він.
  • Наразі Мінфін працює над імплементацію митного законодавства ЄС і розробкою нового Митного кодексу, а також над впровадженням IT й інших спільних митних процедур для розвитку зовнішньоекономічної діяльності та спрощення ведення бізнесу. 
  • Посли та представники посольств країн-членів G7 в Україні відзначили прозорість Кабміну в напрацьованому плані заходів та процесі імплементації реформ, а також висловили готовність продовжити детальні обговорення необхідних кроків за реформою. 

Контекст

Від початку 2024 року митні надходження до Держбюджету України становлять близько 329 млрд грн (на кінець липня). В умовах воєнного стану всі внутрішні ресурси спрямовуються на забезпечення сектору безпеки та оборони. Тож, ефективне та прозоре виконання митницею бюджетного плану є важливим внеском у фінансування потреб Збройних Сил. 

Держбюджет через неефективну роботу митниці втрачає від 100 до 120 млрд грн щороку, каже голова профільного комітету Ради Данило Гетманцев. Його заступник у комітеті Ярослав Железняк дає більш оптимістичну оцінку: «Перший рік війни – близько 100 млрд грн, нині – близько 40 млрд грн», – каже він. Обидва нардепи вказують, що йдеться про тіньові потоки, оцінка яких є приблизною.

Реформа митниці стане одним із перших законопроєктів, який має розглянути фінансовий комітет після відновлення сесійної роботи Верховної Ради, йдеться у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд