Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада підготувала реформу митниці. Forbes дізнався подробиці

1 хв читання

Перезавантаження Державної митної служби – один із маяків Міжнародного валютного фонду та пріоритет для українського бізнесу й міжнародних партнерів. Реформа митниці стане одним із перших законопроєктів, який має розглянути фінансовий комітет після відновлення сесійної роботи Верховної Ради, йдеться у матеріалі Forbes Ukraine.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Реформувати митницю депутати пропонують за принципом перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ), свідчить остання версія законопроєкту, яка є у розпорядженні Forbes.
  • Депутати пропонують проводити новий конкурс з відбору голови із залученням міжнародних організацій.  
  • Після ухвалення законопроєкту відведено два місяці для формування конкурсної комісії, а далі буде оголошено конкурс.
  • Інший важливий пункт законопроєкту – переатестація всіх співробітників. У комітеті досі тривають дискусії про її терміни.
  • Більше про те, як у Верховній Раді хочуть реформувати держорган та які шанси провести реформу вчасно, читайте тут.

Контекст

Перезавантаження митниці – новий структурний маяк МВФ, який було додано до програми у червні цього року. Термін виконання – жовтень 2024-го.

Держбюджет через неефективну роботу митниці втрачає від 100 до 120 млрд грн щороку, каже голова профільного комітету Ради Данило Гетманцев. Його заступник у комітеті Ярослав Железняк дає більш оптимістичну оцінку: «Перший рік війни – близько 100 млрд грн, нині – близько 40 млрд грн», – каже він. Обидва нардепи вказують, що йдеться про тіньові потоки, оцінка яких є приблизною.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд