Категорія
Новини
Дата

Мінфін США запропонував встановити світовий податок на прибуток корпорацій не менше 15%

Міністерство фінансів США запропонувало встановити світовий податок на прибуток корпорацій не менше 15%. Пропозицію зроблено в рамках переговорів з міжнародної податкової архітектури, які ведуть G20 та Організація економічного співробітництва й розвитку.

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Нині світовий податок на корпорації встановлено практично на нульовому рівні, вважають у відомстві. Це підриває можливості США та інших країн збирати податки, які потрібні для здійснення критично важливих інвестицій.
  • Американське казначейство вважає, що глобальна мінімальна ставка корпоративного податку забезпечить процвітання світової економіки й стимулюватиме інновації та зростання.
  • Остаточна ставка може бути навіть вищою за 15%, про які йдеться у звіті Мінфіну. Це мінімальний рівень, і обговорення повинні продовжуватися й підштовхувати цей показник вище, вважає відомство.

Контекст

З метою ухилення від сплати податків деякі країни лобіюють введення глобального мінімального податку. Зокрема, адміністрація президента Джо Байдена виступає за встановлення мінімальної податкової ставки на рівні 28%, пише BBC.

Нині американські компанії платять ставку 21% завдяки зниженню її адміністрацією експрезидента США Дональда Трампа. Раніше ставка була на рівні 35%, зазначає СNBC.

В Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) схиляються до мінімальної корпоративної ставки у 12,5%. За даними Tax Foundation, середня ставка корпоративного податку в світі становить близько 24%. В Європі найнижчий регіональний показник – приблизно 20%.

Міністерка фінансів США Джанет Єллен серед переваг глобальної мінімальної податкової ставки для підприємств називала стримання компаній від переведення діяльності в інші країни з метою зменшити податковий тягар. Єллен зазначила, що останні 30 років країни знижують ставки корпоративного податку, аби залучити мультинаціональні корпорації. Введення мінімальної ставки дозволить усунути податкову конкуренцію між країнами.

Водночас глава Світового банку Девід Малпасс застеріг світових лідерів від встановлення занадто високої глобальної мінімальної податкової ставки для компаній. За його словами, це завадило би бідним країнам залучати інвестиції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні