Категорія
Новини
Дата

Мінінфраструктури спрощує бронювання для перевізників

1 хв читання

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури розширило перелік підприємств, які можуть подаватись на визнання критичними. Йдеться про перевізників, що виконують нерегулярні перевезення та автостанції, повідомив заступник міністра Сергій Деркач.

Підприємства, які держава визнала критично важливими, можуть забронювати працівників від мобілізації. Мінінфраструктури своїм наказом визнало критичними близько 170 підприємств, ще близько 80 – невдовзі отримають такий статус.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Міністерство внесло зміни до наказу №303, які набудуть чинності після реєстрації акту Міністерством юстиції.
  • Зміни передбачають розширення переліку підприємств, що можуть подаватись на визнаннями критичними. Йдеться про перевізників, що виконують нерегулярні перевезення та автостанції.
  • Також можливість подаватись на бронювання отримають компанії, що виконували перевезення не лише у 2022 році, а й ті, хто почав діяльність у 2023 та 2024 роках. 
  • Запропоновано скасувати необхідність підтверджувати оформлення трудових відносин з працівниками за 180 днів до подачі документів. 
  • Очікується, що наказ буде опублікований після реєстрації в Мінʼюсті наступного тижня.
  • Наразі Мінінфраструктури своїм наказом визнало критичними близько 170 підприємств, ще близько 80 – невдовзі отримають такий статус.
  • За півтора роки дії механізму бронювання всього до Мінінфраструктури надійшло близько 500 заяв від перевізників на визнання критичності (у 2023 році не більше 40).
  • Щоб отримати статус критично важливого підприємству варто відповідати двом критеріям із семи, раніше треба було три. Завдяки змінам до постанови Кабміну №76 бізнесу легше подати пакет документів. Наприклад, варто мати відповідну ліцензію та не мати податкової заборгованості.
  • Деркач нагадав, що наразі жоден ФОП, не лише перевізники, не може отримати статус критичного підприємства. Відповідно до роз’яснень Мінекономіки, це суперечить закону, які дозволяє бронювати не лише підприємства, установи, організації.

Контекст

Відповідно до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», бронюванню підлягають військовозобовʼязані, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, що є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Порядок бронювання під час дії воєнного стану визначає, що кількість військовозобовʼязаних, які підлягають бронюванню, має становити 50% від кількості військовозобовʼязаних підприємства, установи та організації.

Отримати бронь наразі можуть лише працівники критично важливих для економіки підприємств. Для цього компаніям потрібно відповідати трьом із семи критеріїв, що прописані в постанові Кабміну №76.

17 липня на порталі «Дія» запрацював сервіс електронного бронювання військовозобовʼязаних. Для забезпечення військових потреб можливо забронювати близько 1,2 млн людей, повідомив заступник міністра економіки Віталій Кіндратів в інтервʼю Forbes Ukraine. Наразі заброньовано близько 800 000 людей, тому є певний запас, наголосив він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд