Категорія
Новини
Дата

У «Дії» відтепер доступне електронне бронювання. Як це працює

2 хв читання

На порталі «Дія» став доступний сервіс електронного бронювання військовозобовʼязаних, повідомила перша віцепремʼєр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко. Відтепер керівники критично важливих підприємств і тих, які забезпечують потреби Сил оборони, можуть забронювати співробітників через портал.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Перед запуском сервісу відбулося закрите бета-тестування, під час якого компанії забронювали 929 працівників.
  • Згідно із повідомленням, сервіс прискорює процес бронювання до години, усуває людський фактор і зменшує навантаження на працівників міністерств. 

Як відбувається бронювання через портал «Дія»:

  1. Міністерства, ОВА вносять до Єдиного переліку установ (органів влади, підприємств, організацій) підприємства, установи та організації, які відповідно до законодавства мають право бронювати працівників.
  2. Керівник компанії, що має право на бронювання своїх працівників, подає на порталі «Дія» списки на бронювання та засвідчує заяву електронним підписом.
  3. Система автоматично перевіряє, чи людина працевлаштована офіційно і чи є її дані в реєстрі «Оберіг».
  4. «Дія» протягом доби надсилає сповіщення керівнику про результат розгляду.
  5. У разі позитивного рішення система автоматично переводить військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії бронювання. З цього моменту він вважається заброньованим, а інформація про бронювання зʼявляється в застосунку «Резерв+». 

Витяг про бронювання можна буде завантажити на порталі «Дія» й за потреби роздрукувати. Також за бажанням документи на бронювання можуть бути подані в паперовому форматі. Обидві форми подачі документів матимуть однакову вагу. 

  • Віцепрем’єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров зазначив, що електронне бронювання через «Дію» доступне для підприємств та установ, які є критично важливими. «У цьому сервісі ми автоматизували всі процеси, які можна автоматизувати, щоб пришвидшити оформлення бронювання і не витрачати час на збір документів чи походи до держорганів», – заявив очільник Мінцифри.

Контекст

Про те, що тестування сервісу електронного бронювання від мобілізації на порталі «Дія» розпочнеться на початку липня, казав раніше голова Мінцифри Михайло Федоров. За його словами, найперше процедура буде доступною для підприємств, які є критично важливими для економіки країни.  

Постанову щодо запровадження електронного бронювання від мобілізації на порталі «Дія» уряд підтримав на початку червня. 

Справедливий механізм бронювання співробітників від мобілізації – один із ключових запитів бізнесу. З початку 2024-го в Офісі президента та Верховній Раді дискутуються різні моделі економічного бронювання, які пропонують сплату певної суми грошей чи податків в обмін на бронь. Натомість в уряді вирішили повернутися до ідеї електронного бронювання, яке мали запровадити ще восени 2023 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд