Категорія
Новини
Дата

Електронне бронювання. В Мінекономіки пояснили, скільки людей можна забронювати від мобілізації

1 хв читання

Для забезпечення військових потреб можливо забронювати близько 1,2 млн людей. Про це в інтервʼю Forbes Ukraine повідомив заступник міністра економіки Віталій Кіндратів. Наразі заброньовано близько 800 000 людей, тому є певний запас, наголошує Кіндратів.

Ключові факти

  • Скористатися електронним бронюванням можуть підприємства, компанії та організації, які вже отримали статус критично важливих для функціонування економіки, додає заступник міністра. Критерії таких підприємств визначені у Постанові №76. За цією процедурою бронюють до 50% осіб, які підлягають мобілізації.
  • Забронювати 100% працівників можуть компанії, які критично важливі для забезпечення потреб Збройних сил України (ЗСУ) та інших військових підприємств, компанії паливо-енергетичного та оборонно-промислового комплексів, а також підприємства, що займаються будівництвом фортифікаційних споруд або реалізують проєкти міжнародної технічної допомоги, пояснює Кіндратів.

Контекст 

Уряд ввечері 17 липня на порталі «Дія» запустив сервіс електронного бронювання військовозобовʼязаних. Перед запуском сервісу відбулося закрите бета-тестування, під час якого компанії забронювали 929 працівників.

Постанову щодо запровадження електронного бронювання від мобілізації на порталі «Дія» уряд підтримав на початку червня. 

Справедливий механізм бронювання співробітників від мобілізації – один із ключових запитів бізнесу. З початку 2024-го в Офісі президента та Верховній Раді дискутуються різні моделі економічного бронювання, які пропонують сплату певної суми грошей чи податків в обмін на бронь. Натомість в уряді вирішили повернутися до ідеї електронного бронювання, яке мали запровадити ще восени 2023 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд