Категорія
Новини
Дата

Міноборони на відкритих торгах закупило в «Оболоні» воду для ЗСУ за рекордно низькою ціною – аналіз «Наші гроші»

3 хв читання

Міноборони на перших від початку великої війни відкритих торгах закупило воду за рекордно низькою ціною, що дало змогу заощадити 56 млн грн. Про це пише видання «Наші гроші» з посиланням на власний аналіз.

Ключові факти

  • Відкриті торги з найнижчими цінами води були проведені 19 липня. Постачальником на загальну суму 246 млн грн обрано ПрАТ «Оболонь». 
  • Міноборони замовило воду «Прозора від природи» для бійців у фронтових Дніпропетровській, Донецькій і Запорізькій областях по 5,81 грн за кілограм (тут і далі з урахуванням ПДВ). Для тилових Київської, Чернігівської, Житомирської і Хмельницької областей замовлено по 3,97 грн/кг.
  • Як зазначає видання, це найнижча ціна на воду в контрактах Міноборони з 2022 року.
  • У довоєнних угодах ціна води була від 7 грн/кг. Потім під час вторгнення 2022 року ціна води в різних контрактах Міноборони коливалась від 7,80 до 25 грн/кг.
  • У 2023 році ціна води в різних контрактах коливалась у діапазоні 5,76–9,22 грн/кг. І тільки в одному продуктовому каталозі від 30 травня вартість води в півторалітрових пляшках знову стрибнула до 25 грн/кг.
  • Видання також звернуло увагу на невелику різницю в ціні однієї й тієї ж води від «Оболоні» для фронтових (5,97 грн/кг) і тилових (3,91 грн/кг) регіонів. До контрактної ціни включено доставку води у вищевказані області. Тому «фронтова» вода коштує дорожче від «тилової», але менше ніж на 2 грн/кг. 
  • Як зазначається у матеріалі, ціна води «Оболоні» у контрактах із Міноборони суттєво нижча від ціни в магазинах. Наприклад, на «Розетці» «Прозору від природи» можна купити по 99 грн за упаковку з шести півторалітрових пляшок – 11 грн/кг. Тобто майже втричі дорожче від ціни води у «тиловому» контракті, та вдвічі дорожче від «фронтової» ціни «Оболоні».
  • За підрахунками видання, загальна знижка на двох тендерах склала 56 млн грн.

Контекст

У січні цього року видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал, згідно з яким нібито ціни на закупівлю харчів і надання послуг із харчування для військових перевищують роздрібні у два-три рази. У Міноборони заявили, що відомості, поширені у ЗМІ, «розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману».

Міністр оборони Олексій Резніков представив інформацію щодо забезпечення армії харчуванням народним депутатам на засіданні профільного комітету Верховної Ради за участі представників НАБУ, ДБР та СБУ.

За даними УП, на засіданні комітету Резніков показав чинний контракт, у якому ціна, зокрема на яйця, була не такою, як у публікаціях ЗМІ. Натомість у депутатів були питання до фірм-постачальників, тому що деякі з них мають ознаки фірм-прокладок і можуть бути повʼязані з колишніми постачальниками продовольства для ЗСУ.

Представники НАБУ зі свого боку повідомили на комітеті, що відкрили відповідне кримінальне провадження, а ДБР та СБУ розповіли, що щодо низки процесів закупівель і постачання харчування тривають розслідування.

Верховна Рада 24 лютого проголосувала в цілому за Закон про внесення змін до Закону «Про оборонні закупівлі» щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях.

Наприкінці червня за результатами перевірки Міноборони стало відомо про численні порушення закупівель на загальну суму 2,5 млрд грн, пише у колонці для Forbes віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко.

За її словами, вже незабаром практично всі вони повернуться в систему Prozorro. Бізнеси зможуть брати участь у відкритих торгах або користуватися функцією запитів в електронному каталозі Prozorro Market. Вважається, що це створить додаткові можливості саме для українських підприємців.

Свириденко зазначила, що винятком стануть закупівлі озброєння та військової техніки. Втім, для Міноборони залишать можливість скористатися спрощеною процедурою та уникати так званого «тендерного тролінгу», коли хтось з учасників аукціону надсилає скарги до Антимонопольного комітету.

За даними Мінекономіки, завдяки електронним торгам та запропонованим інструментам обмеження граничних цін Міноборони вже заощадило 3,8 млрд грн. Наприклад, 19 угод із постачальниками харчів за очікуваної вартості у 21,6 млрд грн обійшлися у 17,8 млрд грн.

Як зазначила Свириденко, щоб уникнути завищених цін, було ініційовано зміни до закону №808-IX від 17 липня 2020 року «Про оборонні закупівлі». Вони зобов’язують оборонних замовників публікувати звіти про ціни у Prozorro. Це слід зробити протягом 10 робочих днів із дня укладення контракту. 

Такі норми діють для товарів та послуг вартістю від 200 000 грн та для робіт вартістю від 1,5 млн грн. Задля безпеки замовника та постачальника у системі мінімум інформації, а ціна вказується лише за одиницю товару, а не за всю партію. Більше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні