Категорія
Новини
Дата

Уряд змінив правила оборонних закупівель. У Міноборони заявили, що проблеми і ризики для бізнесу залишаються

Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови від 11 листопада минулого року і визначив, що у складі вартості товарів, робіт та послуг для забезпечення потреб сектору безпеки та оборони може бути вказано прибуток виконавця, повідомляє Міністерство оборони. Водночас, враховані не всі побажання міністерства у частині захисту українського бізнесу, йдеться у повідомленні.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Зазначається, що уряд підтримав частину пропозицій Міноборони і частково відновив справедливість щодо українських постачальників товарів, робіт та послуг для потреб оборони. Таким чином український бізнес буде урівняно у правах з іноземним, що дасть змогу забезпечити передбачуваність, ритмічність постачання та оплати за контрактами.
  • Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що вважає «абсурдними та неправомірними» вимоги Держаудитслужби поставити інтереси іноземних виробників вище за інтереси українських і позбавити вітчизняний бізнес права на прибуток. 
  • «У цьому немає логіки, це прямо суперечить інтересам оборони та нормам чинного законодавства», – сказав він.
  • Водночас з рішення уряду вилучили норму, на якій наполягало Міноборони, а саме чітку вказівку, що такий порядок є чинним весь період дії правового режиму воєнного стану, тобто має застосовуватись з 24 лютого 2022 року. «На жаль, цю позицію не підтримано представниками інших відомств у кінцевому рішенні уряду, тому зберігається колізія», – повідомили у Міноборони.
  • Однозначно не зняті вимоги Держаудитслужби, які Міноборони вважає неправомірними і оскаржує у судовому порядку. Йдеться про стягнення коштів, вказаних як прибуток, з українського бізнесу, що співпрацював з сектором оборони та безпеки з початку дії правового режиму воєнного стану.
  • В Міноборони наголошують, що це створює умови для порушення стабільної роботи українських виробників та може негативно позначитись на забезпеченні потреб Сил оборони України.
  • «На жаль, колеги по уряду, у тому числі ті, чиїм прямим обов’язком є захист української економіки, не підтримали позицію Міноборони в частині, яка стосується відновлення справедливості з початку воєнного стану», – наголосив Резніков. 
  • Він нагадав, що у Міноборони є чинні контракти з лідерами українського ОПК, які закінчуються у 2024-25 роках, є сотні чинних контрактів з українськими виробниками до кінця цього року. «Як з ними бути? Як бути з тими, що вже виконані? Зберігається можливість подвійного трактування норм і тиску на бізнес. Міноборони з таким підходом не погоджується, тому ми продовжимо оскаржувати підхід Держаудитслужби до правозастосування у суді», – зазначив міністр оборони.

Контекст

До початку широкомасштабного вторгнення закупівлі для армії здійснювалися по очікуваній вартості на підставі калькуляції ціни. До неї входили, зокрема, витрати і обмежену норму прибутку.

Для прискорення закупівель Кабмін прийняв вже у березні 2022-го нову постанову №335. Відтоді ціна контракту визначається на підставі калькуляції всіх витрат виробника, включаючи податки. У постанові не було обмеження прибутку, точніше в ній взагалі не було слова «прибуток». Держаудитслужба трактувала постанову геть в інший спосіб. Якщо про прибуток не йдеться в постанові, то його і не повинно бути в підрядників МОУ. А значить, вони мають відшкодувати державі зароблені 2,5 млрд грн, йдеться в редакційному матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні