Категорія
Новини
Дата

Мінцифри планує за 55 млн грн оцифрувати Держстат. Головна мета – автоматизація збору даних

Міністерство цифрової трансформації планує оцифрувати Державну службу статистики. Аудит розпочався 2021-го, активна розробка – під час повномасштабної війни. Про це йдеться в матеріалі Forbes. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Завдання – побудувати сучасну організацію, яка більше схожа на IT-компанію і в режимі реального часу збирає, швидко обробляє і розповсюджує дані», – зазначив віцепремʼєр Михайло Федоров. 
  • Видима користувачам частина проєкту – новий портал Держстату. Його планують запустити у другій половині 2023-го. За лаштунками – реорганізація адміністративної структури, створення внутрішньої IT-системи для збору й обробки інформації, перенос історичних даних за понад три десятиліття незалежності. 
  • Кошторис від консалтингу до реалізації – близько 55 млн грн. Фінансування – за рахунок програми EGAP, яку підтримує уряд Швейцарії. Розробка – силами EPAM, найбільшого в країні IT-гравця. 
  • Фішка оновленої системи – опція автоматизованого збору даних та взаємодія з іншими адміністративними реєстрами. Наприклад, можна отримувати інформацію про споживчі ціни не від вибірки респондентів, які регулярно заповнюють опитувальники, а від PPO в магазинах і супермаркетах.

Контекст

Спроби побудувати сучасну IT-систему були й раніше, зазначив голова Держстату Ігор Вернер. Держстат отримав інтегровану систему статистичної інформації, у яку завели близько 40 досліджень. Це менше половини із понад 90 затверджених урядом.

Частина систем обробки даних у Держстаті працює з 90-х років минулого сторіччя, частина – із середини 2010-х. 

За словами Федорова, інформація часто дуже застаріла і передається несучасними засобами: щось на флешці відправляється, щось – електронними засобами. Рішення із різних епох вирішили не оновлювати, а замінити одним сучасним.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні