Категорія
Новини
Дата

Кабмін розширив перелік компаній, що можуть вступити в «Дія.City». Додали дата-центри й оборонні технології

Кабінет міністрів доповнив перелік дозволених у рамках спеціального правового й податкового простору «Дія.City» видів підприємницької діяльності. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Телеграмі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

Ухвалений документ передбачає, що відтепер резидентами «Дія.City» можуть стати підприємства, які здійснюють:

  • розробку, запровадження та технологічну підтримку продуктів і рішень міжнародних карткових платіжних систем. Це компанії, що технічно забезпечують діяльність компаній категорії Visa й Mastercard;
  • виробництво та реалізацію електронних компонентів і плат, комп’ютерів і периферійного устаткування, обладнання зв’язку, інструментів та обладнання для вимірювання, дослідження й навігації, оптичних приладів і фотографічного устаткування для використання в оборонній (безпековій), промисловій та побутовій сферах;
  • надання в користування потужностей з обробки та зберігання даних у сфері інформатизації (обчислювальна інфраструктура) у вигляді хмарного (віртуального) дата-центру, ресурсів віртуальної інфраструктури, послуги зі зберігання й обробки інформації з використанням функціональності ліцензійного програмного забезпечення, а також інфраструктури для зберігання та обробки даних і розміщення (хостингу) комп’ютерного обладнання в центрі обробки даних.

Контекст

Як очікують у Кабміні, ці види діяльності дадуть можливість кратно стимулювати фінансовий розвиток і стабільність України як у період воєнного стану, так і в післявоєнний час.

Раніше через війну Мінцифри спростило критерії резидентства. Зокрема, резидентам «Дія.City» не потрібно подавати звіт про відповідність і незалежний аудиторський висновок до 1 січня року, наступного за мирним роком.

На час воєнного стану компанії не позбавлятимуть статусу резидентів «Дія.City», навіть якщо вони не відповідатимуть критеріям: кількість співробітників, середня зарплата тощо. Це стосується як чинних резидентів, так і компаній, що прагнуть долучитися до спецрежиму. Водночас податкові умови «Дія.City» залишаються незмінними. Резидентами «Дія.City» є 183 компанії.

Як писав Forbes, два високопосадовці в Офісі президента та уряді розповіли про можливе розширення на всю економіку пільгових умов оподаткування правового режиму «Дія.City», спочатку розробленого для IT-сфери. Ідея може стати альтернативою податковій реформі, ухваленій у середині березня, яка викликала критику бізнесу, зокрема асоціації «Спілка українських підприємців» («СУП»). За словами одного зі співрозмовників, у Кабміні також сумніваються у її ефективності.

Мета змін – щоб будь-який бізнес мав вибір, як йому працювати: по «Дія.City» чи на двовідсотковій системі, сказав співрозмовник у ОП.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні