Категорія
Новини
Дата

Мінцифри запустило е-резидентство для громадян Словенії, Індії, Пакистану й Таїланду

2 хв читання

Міністерство цифрової трансформації запустило проєкт «е-резидент» для громадян Словенії, Індії, Пакистану й Таїланду, що дає змогу їм відкривати рахунки й вести бізнес в Україні. Про це повідомив віцепремʼєр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на технологічній конференції ІТ Арена.

У перший рік роботи програми очікується залучити 1000 іноземців, які, за підрахунками Мінцифри, будуть генерувати додаткових $1 млн на рік для українського бюджету.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Над проєктом «е-резидент» Мінцифри працювало пʼять років, сказав Михайло Федоров. Електронні резиденти зможуть зареєструватися фізичною особою-підприємцем та відкривати банківський рахунок, не приїжджаючи до України.
  • Податки як для ФОП – 5% від суми на доходи до €180 000. Податковим агентом для е-резидентів буде банк.
  • Мінцифри очікує, що за перший рік роботи отримає 1000 е-резидентів. За попередніми підрахунками Мінцифри, вони мають генерувати додаткових $1 млн на рік для українського бюджету.
Мінцифри запустило е-резидентство

Мінцифри запустило е-резидентство

Мінцифри запустило е-резидентство

Мінцифри запустило е-резидентство

Мінцифри запустило е-резидентство

Мінцифри запустило е-резидентство

Мінцифри запустило е-резидентство

Мінцифри запустило е-резидентство

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Отримати е-резидентство можуть фахівці з розробки програмного забезпечення, геймінгу, освітніх технологій, медіа, креативної економіки, маркетингу, перекладу, вебдизайну, продажів, права, управління проєктами, комунікацій тощо.
  • Іноземці подають заяву на через мобільний застосунок uResidency або на сайті е-резидентства України, де для реєстрації потрібен закордонний паспорт. Заявку перевірять Служба безпеки України, Державна податкова служба та Міністерство внутрішніх справ.
  • Також обовʼязковою для е-резидентства є верифікація особи у консульстві. Після всіх перевірок іноземець отримує електронний підпис та статус е-резидента. З цього моменту він зможе скористатись усіма необхідними онлайн-інструментами для ведення бізнесу, зокрема відкрити банківський рахунок.
  • Послуга недоступна для громадян країн із чорного й сірого списку FATF, Росії та Білорусі.

Контекст

У 2021 році віцепремʼєр з інновацій Михайло Федоров заявив, що Україна впроваджуватиме е-резидентство. Він повідомляв, що за 6,5 років існування е-резидентство принесло Естонії €63 млн надходжень до бюджету, з яких €17,5 млн – лише у 2020-му. 

У довоєнному 2021-му Федоров зазначав, що Мінцифри запустило лендинг проєкту, де зареєструвалося близько 1300 іноземців, зацікавлених в електронному резидентстві. Очікувалося 3000 резидентів до кінця 2022 року та близько $1,5 млн податкових надходжень до бюджету. 

6 жовтня 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт про е-резидентствоe-резидентство – це можливість для підприємців з інших країн вести бізнес в Україні та за кордоном як українська фізособа-підприємець, використовувати онлайн-сервіси та можливості держави.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд