Категорія
Новини
Дата

Мінцифри почало тестування програми е-резидентства для іноземців

1 хв читання

Міністерство цифрової трансформації запускає закрите бета-тестування програми електронного резидентства uResidency, йдеться у повідомленні пресслужби. Завдяки цій програмі іноземці зможуть зареєструвати та вести бізнес, а також сплачувати податки в Україні.

Ключові факти

  • Для того щоб стати е-резидентом, закордонним підприємцям не потрібно їхати в Україну. Для отримання статусу треба пройти одноразову офлайн-верифікацію в українській консульській установі в країні проживання. Усі інші процеси відбуваються онлайн, зокрема, від подання заявки на участь у програмі до відкриття банківського рахунку.
  • Після закінчення бета-тестування програма буде доступна громадянам перших чотирьох країн – Індії, Пакистану, Таїланду та Словенії. Згодом список поповнюватиметься.
  • Програма спрямована на власників малого бізнесу з Азії та Європи. У фокусі – спеціалісти з ІТ-сфери та фахівці, які надають онлайн-послуги у сфері креативної економіки.
  • uResidency передбачає, що іноземці зможуть зареєструвати бізнес в Україні та автоматично сплачувати податки до бюджету.
  • За словами заступника міністра цифрової трансформації Олександра Борнякова, uResidency має допомогти системно залучати грошові потоки в Україну. 
  • Очікується, що програма також стимулюватиме банківську сферу завдяки масштабуванню цифрових продуктів на іноземні ринки.

Контекст

Проєкт uResidency реалізується за підтримки Європейського Союзу в межах проєктів EU4DigitalUA та DT4UA, що впроваджує естонська Академія електронного управління.

У 2021 році віцепремʼєр з інновацій Михайло Федоров заявив, що Україна впроваджуватиме е-резидентство. Він повідомляв, що за 6,5 років існування е-резидентство принесло Естонії €63 млн надходжень до бюджету, з яких €17,5 млн – лише у 2020-му. 

У довоєнному 2021-му Федоров зазначав, що Мінцифри запустило лендинг проєкту, де зареєструвалося близько 1300 іноземців, зацікавлених в електронному резидентстві. Очікувалося 3000 резидентів до кінця 2022 року та близько $1,5 млн податкових надходжень до бюджету. 

У жовтні 2022-го Рада ухвалила закон про електронне резидентство, за законопроєкт №5270 про спеціальний статус для іноземців, що відкриває можливість вести бізнес в Україні онлайн, в цілому проголосували 252 депутати.

У вересні Кабмін ухвалив механізм отримання іноземцем статусу е-резидента онлайн. Щоб відкрити бізнес в Україні, не потрібно бути присутнім особисто, крім того, можна буде дистанційно відкривати банківські рахунки чи сплачувати податки онлайн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні