Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила закон про е-резидентство

В Україні з’явиться електронне резидентство, за законопроєкт №5270 про спеціальний статус для іноземців, що відкриває можливість вести бізнес в Україні онлайн в цілому проголосували 252 депутати, повідомив один із авторів документу, народний депутат Ярослав Железняк. Він очікує в перший рік дії закону 1000 е-резидентів.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Железняка, щоб отримати е-резидентство фахівець має зареєструватися у «Дії» та пройти фінансову та безпекову перевірку. Якщо все добре, він стає електронним резидентом – по факту, електронним платником єдиного податку на 3 групі без ПДВ та отримує ЕЦП.
  • Е-резидент відкриває дистанційно рахунок у банку і саме банк буде податковим агентом для е-резидента. Працює та сплачує податок – 5% від доходів в рамках ліміту ФОП 3 групи. Більше ліміту — 15%, але тільки зовнішні контракти з експортом послуг.
  • «Всі документи в електронній формі, всі листування з ДПС онлайн, всі розрахунки – безготівкові», – написав Железняк.
  • Список країн, громадянам яких дозволено стати е-резидентами України визначає Уряд. 
  • Окрім цього до другого читання розширили перелік професій е-резидентів з IT-спеціалістів на всіх інших експортерів послуг.
  • «Запуск проекту е-резидентства допоможе додатково наповнювати наш бюджет. Адже іноземці зможуть в кілька кліків зареєструвати бізнес в Україні, віддалено розвивати його та сплачувати тут податки. До того ж це ще один крок до розвитку сильного ІТ-бренду України у світі», — зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Контекст

Нещодавно комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт №5270 у другому читанні.

Після ухвалення законопроєкту іноземці можуть: отримати статус е-резидента, зареєструватися як ФОП 3 групи без фізичної присутності в Україні, сплачувати єдиний податок у розмірі 5% від суми доходу та відкрити онлайн банківський рахунок для підприємницької діяльності.

Оподаткування та звітність для е-резидентів будуть автоматизованими, що сприятиме наповненню державного бюджету України та розвитку цифрового бренду держави, вважають у міністерстві.

Е-резидентство – це можливість для підприємців з інших країн вести бізнес в Україні та за кордоном як українська фізособа-підприємець, використовувати зручні онлайн-сервіси та можливості держави. Однак важливо розуміти, що е-резидентство – це не громадянство. З ним ви не отримаєте дозвіл на тимчасове або постійне проживання. 

На початку е-резидентами зможуть стати IT-фахівці – програмісти, розробники ігор та іншого програмного забезпечення, адміністратори мереж та інші. Поступово сфери діяльності розширяться, бізнес зможуть вести інші представники креативної економіки.

Стати е-резидентом можна буде після подання заявки на порталі е-резидентства, який зараз розробляється. Заявку перевірять у СБУ та МВС. Також обовʼязковою для е-резидентства є верифікація особи у консульстві. Після всіх перевірок іноземець отримує ІПН, електронний підпис та статус е-резидента.

З цього моменту іноземець зможе скористатись усіма необхідними онлайн-інструментами для ведення бізнесу. 

За шість з половиною років існування е-резидентство принесло Естонії €63 млн надходжень до бюджету.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні