Категорія
Новини
Дата

В «Дію» додали електронне пенсійне, англомовні документи та шеринг техпаспорта. Які ще оновлення

Міністерство цифрової трансформації додало нові послуги у застосунку та на порталі «Дія», зокрема з’явилися документи англійською мовою. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час презентації оновлень.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • З нових документів зʼявиться посвідка на тимчасове/постійне проживання. «За його допомогою іноземці отримують усі послуги в Україні, відкривають рахунки в банках тощо», – розповів Федоров. Україна видала іноземцям 200 000 посвідок, з них на постійне проживання – понад 70 000. Іноземці також зможуть згенерувати «Дія.Підпис».
  • У додатку додалося електронне пенсійне посвідчення, яке було видане після 2014 року. Таких людей майже 6,5 млн. Інші можуть оновити посвідчення у Пенсійному фонді й отримати документ у «Дії». Також можна буде подати запит на отримання посвідчень для людей з інвалідністю.
  • Користувачам відсьогодні буде доступна послуга «шеринг техпаспорта». Її запустили в лютому, але призупинили. «В іншу «Дію» можна передати свій техпаспорт: чоловік – дружині, дружина – чоловіку, друг – другові тощо», – розповів міністр. Це можна буде зробити за допомогою QR-коду.
  • Також Мінцифри додало в «Дію» англійські версії деяких цифрових документів, а саме: закордонний паспорт, водійське посвідчення, техпаспорт на авто. Вони мають закордонне кодування. «Українці за кордоном зможуть в один клік перекласти документи й показувати їх у різних життєвих ситуаціях», – зазначив Федоров.
  • Невдовзі в «Дії» також зʼявляться послуга купівлі військових облігацій, документ для оформлення іпотеки й виписки про штрафи для автомобілістів. Крім того, у «Дії» може зʼявитися швидке оформлення дозволу на вивезення дитини за кордон одним із батьків, якщо відповідний законопроєкт прийме Верховна Рада.

Контекст

Кількість користувачів у застосунку «Дія» вже перевищила 18 млн людей, до лютого було 14 млн, сказав Федоров. У липні він анонсував, що 10 нових послуг і документів «Дії» готові до запуску і зʼявляться в застосунку протягом місяця. З 25 серпня вже зʼявилася автоматична реєстрація товариства із обмеженою відповідальністю на порталі «Дія».

22 серпня Мінцифри заявило, що водійське посвідчення українців і техпаспорт, які доступні в «Дії», будуть також відображатися в польському додатку mObywatel (аналог української «Дії») до кінця року. Завдяки цій можливості українці, які змушені були виїхати до Польщі, зможуть додати цифрове водійське посвідчення і техпаспорт із «Дії» у mObywatel і використовувати цифрові документи на рівні з паперовими.

Програма mObywatel доступна для кожного українця, який досяг повнолітнього віку та прибув на територію Польщі через війну Росії проти України. Для українців у додатку доступний електронний документ. Він надає найважливіші дані особи: імʼя та прізвище, присвоєний номер PESEL, дата і місце народження, громадянство.

У 2021 році на сайті та в застосунку «Дія» зʼявилося 12 нових послуг: призначення/перерахунок пенсії, оформлення субсидії, автоматична реєстрація ФОП, зміна місця реєстрації онлайн у форматі бета-тестування. До повномасштабної війни на порталі налічувалося 72 послуги, а в застосунку – дев’ять послуг та 15 цифрових документів.

Уже під час війни розробники запустили низку нових сервісів відповідно до потреб воєнного часу: «єДокумент», можливість отримати статус ВПО та подати заявку на грошову допомогу, заявити про пошкоджене через російську агресію майно тощо.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні