Категорія
Новини
Дата

Мінʼюст США перевіряє, чи допомагали Credit Suisse та UBS росіянам уникати санкцій – Bloomberg

Швейцарські Credit Suisse та UBS потрапили «під приціл» Міністерства юстиції США. Йдеться про можливу допомогу банків російським бізнесменам в униканні санкцій, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Банки отримали запити Мінʼюсту ще до початку кризи в Credit Suisse.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Мінʼюст США хоче зʼясувати, хто з банківських фахівців мав справу з клієнтами, що потрапили під санкції, і як банки перевіряли таких клієнтів за останні кілька років, зазначив один зі співрозмовників видання. 
  • Credit Suisse на піку свого розвитку управляв більш як $60 млрд для клієнтів із Росії, зазначає агентство. Це приносило банку дохід у $500–600 млн на рік. 
  • У травні 2022-го Credit Suisse припинив відносини з окремими російськими клієнтами. Тоді він мав приблизно $33 млрд капіталу клієнтів з РФ. Це на 50% більше, ніж у UBS, хоча бізнес банку-конкурента з управління капіталами більший.

Контекст

Банкам загрожують великі штрафи за порушення санкцій США. Наприклад, французький BNP Paribas у 2014 році погодився виплатити $9 млрд після звинувачень США в обробці транзакцій для суданських, іранських і кубинських організацій, що перебувають під санкціями. У 2019 році Standard Chartered Bank виплатив понад $1 млрд через розслідування Мінʼюсту, під час якого колишній банківський службовець визнав себе винним у змові з метою порушення санкцій США проти Ірану.

19 березня стало відомо про поглинання Credit Suisse банком UBS. Він викупить папери конкурента за ціною 0,76 швейцарського франка. Загальна вартість операції становитиме 3 млрд франків ($3,23 млрд). 

Після оголошення про поглинання проблемного Credit Suisse акції UBS пережили рекордне з вересня 2008 року внутрішньоденне падіння. У моменті котирування впали на 15,96%, до 14,38 швейцарського франка (близько $15,5). Інтеграція Credit Suisse у бізнес UBS, як очікується, займе три-чотири роки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні