UBS придбав проблемний Credit Suisse за $3 млрд. Внаслідок поглинання власники облігацій банку втратили $17 млрд /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

UBS придбав проблемний Credit Suisse за $3 млрд. Внаслідок поглинання власники облігацій банку втратили $17 млрд

Shutterstock

UBS погодився купити Credit Suisse за понад $3 млрд, пише Financial Times. У результаті власники облігацій Credit Suisse на $17 млрд втратять свої інвестиції, що, як очікується, викличе хвилювання на європейських боргових ринках.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У межах історичної угоди між банками швейцарський фінансовий регулятор Finma розпорядився списати до нуля додаткові облігації Credit Suisse першого рівня (AT1) на суму 16 млрд швейцарських франків.
  • Credit Suisse заявив, що був проінформований про рішення регулятора, коли обмірковував остаточні деталі свого поглинання UBS вартістю 3 млрд швейцарських франків, про яке було оголошено ввечері в неділю, 19 березня, після декількох днів інтенсивних переговорів.
  • «Надзвичайна державна підтримка призведе до повного списання номінальної вартості всіх акцій AT1 Credit Suisse на суму близько 16 млрд швейцарських франків і, таким чином – до збільшення основного капіталу», – сказав Finma.
  • Але кілька людей, які брали участь у переговорах щодо угоди, заявили, що списання AT1, ймовірно, призведе до розпродажу боргових зобовʼязань інших банків.
  • Один банкір сказав, що це рішення може призвести до «кошмару» на європейських боргових ринках, особливо з урахуванням того, що власники облігацій зазнають серйозніших збитків, ніж акціонери Credit Suisse.
  • AT1 були запроваджені в межах регулятивних реформ після глобальної фінансової кризи, які підштовхнули банки до підвищення рівня свого капіталу. 
  • Угода з Credit Suisse перегукується із поглинанням постраждалого іспанського кредитора Banco Popular у 2017 році, коли облігації банку AT1 були знищені для порятунку європейського банку.

Контекст

Другий за величиною банк Швейцарії, який веде свою історію з 1856-го, за останні кілька років постраждав від низки крахів, скандалів, зміни керівництва та юридичних проблем. 

14 березня Credit Suisse опублікував звіт за 2022 рік, у якому йдеться про те, що банк виявив «суттєві недоліки» у контролі за фінансовою звітністю. 

За даними банку, відтік клієнтів у четвертому кварталі 2022-го зріс до понад 110 млрд швейцарських франків ($120 млрд). Вартість страхування облігацій банку від дефолту також зросла: п’ятирічні кредитні дефолтні свопи за борговими зобовʼязаннями Credit Suisse збільшилися з 549 до 533 базисних пунктів.

16 березня Нацбанк Швейцарії був змушений видати Credit Suisse кредит у розмірі до 50 млрд франків (приблизно $53,7 млрд). Однак це не втримало акції банку від подальшого падіння – великі інвестори відмовилися забезпечувати додатковий капітал банку, а виведення коштів багатими клієнтами продовжилося. 

У результаті до завершення торгів у пʼятницю капіталізація Credit Suisse впала до $8 млрд порівняно з $56,6 млрд UBS.

За даними FT, UBS погодився купити Credit Suisse за $3,25 млрд після гарячкових переговорів за посередництва швейцарських регулюючих органів із захисту банківської системи країни та спроби запобігти поширенню кризи на світові ринки. UBS заплатить близько 0,76 швейцарських франків за акцію власних акцій на суму 3 млрд швейцарських франків порівняно з пропозицією у розмірі 0,25 швейцарських франків, зробленою раніше в неділю, 19 березня, на суму близько $1 млрд , яку відхилила рада директорів Credit Suisse. Тим не менш, пропозиція залишається набагато нижчою від ціни закриття Credit Suisse в 1,86 швейцарських франків у пʼятницю, 17 березня.

За словами двох джерел, швейцарський національний банк погодився запропонувати UBS лінію ліквідності на $100 млрд у межах угоди.

20 березня борг та акції азіатських банків впали після знищення облігацій Credit Suisse на суму $17 млрд.

Акції HSBC впали на 7,1% у Гонконгу, тоді як акції Standard Chartered впали на 7,7%, а Bank of East Asia впали на 4%. Деякі банківські облігації, призначені для покриття збитків у разі банкрутства банку, різко впали.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні