Категорія
Новини
Дата

Мін’юст США розглядає розділ Alphabet після визнання Google монополістом у сфері онлайн-пошуку – Bloomberg

2 хв читання

Міністерство юстиції США розглядає розділ Alphabet після того, як суд визнав, що підрозділ Google монополізував онлайн-пошук і рекламу, пише Bloomberg. У випадку схвалення плану компанія може втратити OS Android, браузер Chrome та рекламну платформу AdWords.

Близько двох третин загального доходу Google надходить від пошукової реклами. У 2020 році він становив понад $100 млрд.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Якщо Міністерство юстиції просуне свій план поділу, найімовірнішими одиницями для продажу стануть операційна система Android та веб-браузер Chrome від Google, повідомили джерела. Чиновники також розглядають можливість примусового продажу AdWords, платформи, яку компанія використовує для продажу текстової реклами.
  • Менш суворі варіанти включають примус Google до обміну великим обсягом даних з конкурентами та заходи щодо запобігання отриманню нею несправедливої ​​переваги в продуктах ШІ, заявили джерела.
  • Також уряд, швидше за все, вимагатиме заборони на той тип ексклюзивних контрактів, які були у центрі його справи проти Google.
  • Обговорення в Міністерстві юстиції посилилися після рішення судді про те, що Google незаконно монополізувала ринки онлайн-пошуку та пошукової текстової реклами. Google заявила, що подасть апеляцію на це рішення, але суддя Аміт Мехта наказав обом сторонам розпочати підготовку до другої фази справи, яка передбачатиме пропозиції уряду щодо відновлення конкуренції, включаючи можливий запит про розділ.
  • Юристи Міністерства юстиції, які консультувалися з компаніями, які постраждали від дій Google, у своїх обговореннях висловили стурбованість тим, що домінування компанії у пошуку дає їй переваги у розробці технологій штучного інтелекту, повідомляють джерела.
  • За словами людей, вилучення операційної системи Android, яка використовується приблизно на 2,5 млрд пристроїв по всьому світу, є одним із засобів, який найчастіше обговорювався юристами Міністерства юстиції. У своєму рішенні суддя Мехта виявив, що Google вимагає від виробників пристроїв підписувати угоди, щоб отримати доступ до своїх програм, таких як Gmail та Google Play Store.
  • Він виявив, що ці угоди також вимагають, щоб пошуковий віджет Google та браузер Chrome були встановлені на пристроях таким чином, щоб їх не можна було видалити, що фактично виключає конкуренцію інших пошукових систем.

Контекст

Примусовий розділ Google стане найбільшим серед американських компаній з того часу, як у 1980-х роках було розформовано AT&T.

Цього місяця суд США постановив, що компанія Google незаконно монополізувала ринок пошуку за допомогою ексклюзивних угод. Таким чином уряд переміг у першій великій антимонопольній справі проти технологічного гіганта за більш як два десятиліття. Суддя Мехта у Вашингтоні заявив, що виплати підрозділу Alphabet Inc. у розмірі $26 млрд за те, щоб зробити його пошукову систему опцією за замовчуванням на смартфонах і веб-браузерах, фактично завадили будь-якому іншому конкуренту досягти успіху на ринку.

За словами Мехти, монополізувавши поширення на телефонах і в браузерах, Google змогла послідовно підвищувати ціни на онлайн-рекламу без наслідків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд