Категорія
Новини
Дата

Alphabet заплатила Apple $20 млрд, щоб Google став стандартним пошуковиком у Safari – судові документи

Компанія Alphabet Inc. заплатила Apple Inc. $20 млрд у 2022 році за те, щоб Google став пошуковою системою за замовчуванням у браузері Safari, згідно з судовими документами за антимонопольним позовом Міністерства юстиції США проти Google, пише Bloomberg.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Угода між двома технологічними гігантами лежить в основі знакової справи, в якій антимонопольні органи стверджують, що Google незаконно монополізувала ринок онлайн-пошуку та повʼязаної з ним реклами. 
  • Міністерство юстиції США та Google представлять заключні аргументи у справі у четвер та пʼятницю, а рішення очікується пізніше цього року.
  • Google та Apple сподівалися приховати суму платежу від публічного розкриття. Восени минулого року на суді керівники Apple заявили, що Google заплатила мільярди, не вказавши цифру. Судові документи, подані пізно ввечері у вівторок перед заключними аргументами, стали першим публічним підтвердженням цифр старшим віце-президентом Apple з послуг Едді Кʼю. Такі цифри не розкриваються жодною компанією у звітності з цінних паперів.
  • Документи також показали важливість платежів для Apple. Наприклад, у 2020 році виплати Google Apple становили 17,5% операційного прибутку виробника iPhone.
  • Угода з Apple є найважливішою із стандартних угод Google, оскільки вона встановлює пошукову систему для смартфона, що найчастіше використовується в США.
  • Вперше Apple погодилася безкоштовно використовувати Google у браузері Safari у 2002 році. Але пізніше компанії вирішили поділити доходи від пошукової реклами. До травня 2021 року Google платив Apple понад $1 млрд на місяць за свій статус пошуковика за замовчуванням, йдеться в позові прокуратури.
  • Корпорація Microsoft, яка керує конкуруючою пошуковою системою Bing, неодноразово намагалася умовити Apple розірвати відносини з Google. Згідно із судовими документами, компанія запропонувала Apple розділити 90% своїх доходів від реклами, щоб зробити Bing функцією Safari за умовчанням. Ці цифри також раніше не розголошувалися.

Контекст

Ще за президентської каденції у США Дональда Трампа у 2020-му проти транснаціональної корпорації Google було розпочато антимонопольну справу. 12 вересня 2023-го року міністерство юстиції США почало доводити у суді, що техногігант використав нечесні тактики для того, щоб забезпечити собі статус пошуковика №1 у світі. Це перша антимонопольна справа міністерства проти великої технокомпанії за останні 20 років. 

Міністерство юстиції США разом зі своїми прокурорами пробують довести, що Google незаконно використав свою 90-відсоткову частку ринку, аби задавити конкурентів у пошуковому і рекламному бізнесі. 

«Google щороку платить мільярди доларів дистрибʼюторам, серед яких виробники популярних девайсів Apple, LG, Motorola і Samsung, щоб його пошуковик було встановлено на пристроях за замовчуванням», – написало у заяві міністерство.

У Google стверджують, що винятковий статус їхнього пошуковика спричинений тим, що користувачі надають йому перевагу. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні