Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви України в серпні зросли на 13,6% завдяки іноземним донорам – НБУ

Міжнародні резерви України на 1 вересня становили $25,4 млрд, повідомила пресслужба Національного банку. У серпні вони збільшилися на 13,6% завдяки надходженню значного обсягу міжнародної допомоги.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Загалом упродовж серпня динаміку міжнародних резервів визначали отримання допомоги від іноземних партнерів та операції з управління державним боргом, зазначили в НБУ.
  • Валютні надходження на рахунки уряду в НБУ в серпні становили близько $4,8 млрд, зокрема: понад $3 млрд надійшли від США (через механізм Світового банку); понад $1 млрд – від ЄС; $349 млн – від Канади; $205,6 млн – від Італії; $99,6 млн – від розміщення ОВДП; $87,4 млн – від інших кредиторів.
  • Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив $171,9 млн. З них $165,4 млн спрямовано на обслуговування та погашення боргу перед міжнародними кредиторами та $6,5 млн – на обслуговування ОВДП. Крім того, Україна сплатила МВФ $221,1 млн. 
  • НБУ продав на валютному ринку понад $1,6 млрд та викупив до резервів – $311,7 млн. Сальдо інтервенцій НБУ за підсумками місяця було відʼємним і становило $1,3 млрд. Обсяг чистого продажу валюти Нацбанком у серпні є дещо вищим, ніж у липні, але суттєво нижчим за сальдо інтервенцій НБУ в квітні, травні та червні, зазначив регулятор. 
  • Продаж валюти центральним банком зменшився завдяки коригуванню офіційного курсу гривні до долара США 21 липня 2022 року (до рівня 36,57 грн за 1 долар США). 
  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування чотирьох місяців майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Нацбанку, йдеться в повідомленні.
Міжнародні резерви України в серпні зросли на 13,6% завдяки іноземним донорам – НБУ /Фото 1

Динаміка міжнародних резервів України. Дані: НБУ

Контекст

Україна в серпні, за словами міністра фінансів Сергія Марченка, отримала рекордний місячний обсяг зовнішньої фінансової допомоги на рівні $4,6 млрд, у тому числі надані США через Світовий банк $3 млрд ґрантових коштів. Ґрантові кошти, за словами співрозмовника Forbes із НБУ, Мінфін цілком законно зараховує до рахунків у держбанках, оминаючи резерви НБУ. 

Враховуючи ці операції, обсяг інтервенцій зараз становить близько $400–500 млн на тиждень, або $2 млрд на місяць. Це значно менше, ніж до липневої девальвації, але досить багато.

Окрім нестачі валюти на ринку через дефіцит зовнішньої торгівлі, навіть після реструктуризації зовнішніх боргів Україна має платити значні суми на корить офіційних кредиторів, додає експерт. Наприклад, тільки Міжнародному валютному фонду потрібно у вересні повернути понад $600 млн. Ці боргові платежі разом із регулярними інтервенціями продовжують тиснути на резерви НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні