Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви України скоротилися на $1,8 млрд у травні

Міжнародні резерви України за травень скоротилися на 7%, або на $1,8 млрд, і на 1 червня становили $25,1 млрд, повідомила пресслужба НБУ. Резерви зменшилися насамперед через продаж валюти на міжбанківському валютному ринку. 

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • У травні НБУ продав на валютному ринку понад $3,4 млрд й викупив до резервів – $56,4 млн. 
  • Значні обсяги продажу валюти зумовлені перевищенням попиту на неї над пропозицією. Cуттєві витрати на оборонні потреби, імпорт товарів та послуг, а також на розрахунки з міжнародними платіжними системами за витрати громадян із гривневих карток за кордоном перевищували надходження від експорту та від трудових мігрантів/ 
  • Валютні надходження на користь уряду становили понад $1,66 млрд. Зокрема, €583,7 млн надійшли від Світового банку, а €582,3 млн – від ЄС. 
  • Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив $144,8 млн, у тому числі $60,2 млн спрямовано на обслуговування єврооблігацій України (ОЗДП). Крім того, НБУ та уряд сплатили МВФ $68,6 млн. 

Контекст

Джерелами фінансування держбюджету від початку повномасштабної війни РФ проти України передусім є військові облігації та міжнародна допомога. За даними Мінфіну, загалом за понад два місяці надійшло $13,8 млрд.

Найбільше бюджет профінансував НБУ – регулятор викупив військових облігацій на 120 млрд грн. Таким чином, у травні НБУ провів емісію 50 млрд грн – рівно стільки, скільки і в квітні. Ще 89,9 млрд грн надійшли від продажу військових ОВДП іншим інвесторам.

Також 41,3 млрд грн надійшли від МВФ у вигляді кредиту. Із загальної суми допомоги у $13,8 млрд, Україна $1,35 млрд отримала у вигляді ґрантів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні