Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви України зросли до рекордного рівня за останні 11 років. Допомогли міжнародні партнери

Міжнародні резерви України на 1 квітня становили $31,9 млрд. Такий обсяг резервів є рекордним за останні 11 років, йдеться у повідомленні Національного банку України. Більший обсяг зафіксовано ще у листопаді 2011 року. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У березні резерви зросли на 10% завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі менших обсягів чистого продажу валюти Нацбанком і помірних боргових виплат країни в іноземній валюті, зазначається у повідомленні НБУ. 
  • На валютні рахунки уряду в НБУ надійшло понад $5,1 млрд. З цієї суми: майже 1,7 млрд – від уряду Канади; понад $1,6 млрд – від ЄС; майже $1,3 млрд – від США (через трастовий фонд Світового банку); $2,2 млн – від Міжнародної асоціації розвитку (IDA); $476,5 млн – від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). 
  • Уряд виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті $486,8 млн. 
  • У березні НБУ продав на валютному ринку майже $1,7 млрд і викупив до резервів – $5,2 млн. Отже, чистий продаж валюти НБУ минулого місяця знизився порівняно з лютим 2023 року на $783,1 млн – до майже $1,7 млрд. 
  • Обсяги інтервенцій НБУ з продажу іноземної валюти на валютному ринку України знижуються третій місяць поспіль. Як пояснили в НБУ, така динаміка в березні зумовлена кількома факторами: сезонним чинником, обмеженням непродуктивного відпливу капіталу (в тому числі через урегулювання діяльності у сфері грального бізнесу) та стабілізацією курсових очікувань. 
  • За даними НБУ, у березні за рахунок переоцінки вартість фінансових інструментів збільшилася на $697,6 млн. 
  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,2 місяця майбутнього імпорту. 

Контекст

На 1 березня міжнародні резерви становили $28,9 млрд. За даними НБУ, у лютому вони знизилися на 3,5% через інтервенції НБУ з продажу валюти для покриття різниці між попитом і пропозицією на валютному ринку. 

31 березня Рада виконавчих директорів МВФ затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування (The Extended Fund Facility) для України обсягом $15,6 млрд. 1 квітня голова НБУ Андрій Пишний повідомив, що МВФ у межах нової програми надав Україні перший транш на $2,7 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні