Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви в лютому скоротилися на $1 млрд. НБУ продав на валютному ринку $2,5 млрд

Станом на 1 березня 2023 року міжнародні резерви України становили $28,9 млрд, свідчать попередні дані Національного банку. У лютому вони знизилися на 3,5% через інтервенції НБУ з продажу валюти для покриття різниці між попитом та пропозицією на валютному ринку. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У лютому НБУ продав на валютному ринку $2,5 млрд та викупив до резервів – $27,7 млн. Отже, чистий продаж валюти НБУ минулого місяця знизився порівняно з січнем 2023 року на $609 млн – до $2,5 млрд. 
  • На валютні рахунки уряду в НБУ надійшло $2,5 млрд. З цієї суми: $2 млрд від Світового банку; $330 млн – від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).
  • Уряд України виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті $570 млн, з яких $354 млн – за обслуговування та погашення валютних ОВДП, $154 млн – боргу перед Світовим банком, решта – боргу перед іншими міжнародними кредиторами. Крім того, Україна сплатила МВФ понад $306 млн. 
  • У лютому внаслідок переоцінки вартість фінансових інструментів зменшилася на $130,7 млн. 
  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,7 місяця майбутнього імпорту, зазначили в НБУ.

Контекст

У січні міжнародні резерви України зросли на 5% і перевищили $29,9 млрд, свідчать дані Національного банку. Це сталося завдяки надходженням від міжнародних партнерів, що компенсували чистий продаж валюти Нацбанком для покриття різниці між попитом і пропозицією на ринку. 

26 січня НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25% та оновив низку макроекономічних прогнозів на 2023 рік. НБУ очікує темпи зростання ВВП на рівні 0,3% та інфляцію у 18,7%. Ключова причина перегляду прогнозів – ракетний терор із боку Росії та ймовірна ескалація вторгнення найближчими місяцями. 

НБУ припускає за базовим сценарієм можливе зменшення безпекових ризиків (ідеться про воєнні дії в рамках опору вторгненню РФ) з початку наступного року. Відтак у 2024-му реальний ВВП України зросте на 4,1%, а в 2025-му економічне зростання прискориться до 6,4%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні